Advertisement

HSBC Holdings Plc hisseleri 25 yılın düşüğüne gerilemesinin ardından 2009'dan bu yana görülen en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. En büyük hissedarın, temettü ödemeye başlayacağı beklentisiyle zor durumdaki bankada payını artırması yükselişte etkili oldu.

Çin'de Ping An Insurance Group Co. geçen hafta bankada 10.8 milyon lot hisse senedi alarak payını yüzde 8'e çıkardı. Şirketin sözcüsü HSBC'de uzun vadeli beklentilere olan güvenini koruduğunu belirtti. Sözcü, hisse senetlerindeki son düşüşün ve değerlemenin sadece HSBC'nin cazibesini artırdığını ekledi.

Açıklamada "Ping An HSCB'nin temettü ödemelerini askıya almasının kısa vadeli bir durum olduğuna inanıyor ve gelecekte yeniden dağıtılmaya başlanması ihtimaline ilişkin banka ile aktif olarak iletişim halinde." dedi.

Hong Kong'da işlem gören HSBC hisseleri Pazartesi günü yüzde 9.9 yükselerek Nisan 2009'dan bu yana en güçlü gün içi kazancını kaydetti. Hong Kong saatiyle 15.19'da yüzde 10.6 yükselişle 31.20 HK Doları'na kadar yükselerek haftalık kaybını geri aldı.

Bankanın hisseleri 25 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Düşüşte, Çin Komünist Partisi'nin Global Times yayınında bankanın ulusal güvenliğe zarar vermesi nedeniyle cezalandırılmak üzere güvenilmez şirketler listesine alınabileceği bilgisinin yer alması da etkili olmuştu.