Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Koronavirüs salgını sonrasında gelişen ülkelerde parasal ve mali genişleme hız kazanırken HSBC artan borçlanmaya karşı risk uyarısında bulundu.

İngiliz banka pandeminin yarattığı zorluklar dikkate alındığında gelişen ülkelerde kısa vadeli tahvil ihraçlarına yönelmenin önümüzdeki yıllarda refinansman riski yaratabileceğine dikkat çekti.

HSBC Analisti Andre de Silva, borçlanmada vade yapısındaki dönüşümün özellikle gelişen ülkeler için risk yarattığını belirtti. Analist kısa vadeli olarak daha uygun maliyetli borçlanmanın çevrim riskine vurgu yaptı.

Gelişen ülkeler arasında 2020'de toplam borçlanma içinde 5 yıl vadeli tahvil ihraçlarının ağırlığıyla çevirme riski yaşayan ülkeler arasında Brezilya ilk sırada yer alıyor. Analize göre Brezilya'yı Türkiye takip ediyor.

Kredi notu yüksek olan ülkeler ise bu kapsamda daha az risk sunuyor.

Toplam devlet tahvili borçlanması içinde Polonya'nın vadesine 3 yıl kalan tahvillerinin payı yüzde 41 olurken, Çin'de bu rakam yüzde 42 oldu.

Buna karşı Tayland'da bu oran yüzde 24, Güney Kore'de yüzde 26 olarak kaydedildi.

HSBC'nin analizine göre bu kapsamda düşük oranlara sahip olan ülkelerin kısa vadeli borçlanmalarını artırma aralığı bulunuyor.