Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BLOOMBERG HT

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak uluslararası yatırımcılara seslendiği toplantıda sermaye kontrolü sorusuna karşılık olarak "Net söyleyeyim böyle bir şey yok" dedi.

Citi'nin organize ettiği toplantıda uluslararası yatırımcılara hitap eden Albayrak, Türkiye'nin sermaye açısından dünyanın en liberal ülkelerinden biri olduğunu belirtti.

"Enflasyonu yüzde 5'in altına düşürecek aksiyonlar alacağız"

Toplantıda Albayrak, enerjide atılan adımlarla enflasyonu yüzde 5'in altına düşürecek aksiyonların alınacağını söyledi.

Albayrak açıklamalarında bir başka ekonomik gösterge ihracata ilişkin paylaşımlarda da bulundu. Bakan Albayrak Ekim ayı ihracat verilerinin yüksek geleceğini söyledi.

"Real, ruble de değer kaybetti"

Albayrak Türkiye'de turizmdeki salgın kayıplarının Türk Lirası üzerinde etkili olduğunu belirtti. Albayrak, Türkiye'den sermaye çıkışı yaşandığına, benzer eğilimin görüldüğü Rusya ve Brezilya'nın para birimlerinin de değer kaybettiğine dikkat çekti.

"Türkiye'nin notu makro gerçekliklerle uyuşmuyor"

Türkiye'nin derecelendirme notlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albayrak, Türkiye'nin mevcut notlarının gerçekle uyuşmadığını belirtti.

Albayrak, "Bu dönemde küresel şirketlerin Türkiye gibi yabancı şirketlere karşı tarafsız, şoklara dirençli, güvenilir, dinamik ortaklara ihtiyacı var" diye konuştu.

"Brexit Türkiye'yi etkilemez"

Bakan Albayrak toplantıda yabancı yatırımcıların Türkiye'nin Brexit riskine ilişkin sorularını da yanıtladı.

Albayrak, "İngiltere Almanya'dan sonra en AB'deki en büyük ikinci ihracat pazarımız, en büyük üçüncü doğrudan yatırım ortağımız. AB ile İngiltere arasında ne olacağı bir yana, anlaşmasız Brexit olsa bile biz yetkililerle görüşüyoruz. Görüşmeler iyi gidiyor. Biz karşılıklı olarak her halükarda AB ile İngiltere ilişkisinden ayrı olarak İngiltere ile daha iyi ekonomik ilişkiler içinde olacağız. O yüzden kısaca brexit Türkiye’yi etkilemez" ifadelerini kullandı.

"Türkiye güçlü ve büyük bir pazar"

Bakan Albayrak, "Türkiye, yatırımcılara güçlü üretim tabanı, eğitimli insan kaynağı, stratejik konumu ve lojistik altyapısıyla benzersiz fırsatlar sunuyor" ifadelerini kullandı.

Albayrak, "Türkiye, hızlı ekonomik büyümesi, 20 yılda 3 katına çıkan GSYİH'si, satın alma gücü artan orta sınıfıyla güçlü ve büyük bir pazar" ifadelerini kullandı.

Bakan Albayrak, "Türkiye, İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde hızla ön sıralara ilerlemesinin yanında, yabancı yatırımcılar için de pek çok avantaj sağlıyor" dedi.