Advertisement

Bugüne kadar isteyenin girebileceği GSS, 1 Ocak 2012 günü zorunlu oldu. Çift 'S' kuralı gereği herkes GSS primi ödemek zorunda. Bunu da "Harika uygulama başlıyor" diye haber yapıyorlar. Bugüne dek geçerli olan "GSS'li olmak istemiyorum, prim de ödemeyeceğim" deme hakkınız artık yok

6 Eylül 2010 tarihinde işten ayrıldım, işsizlik ödeneği alıyorum. GSS uygulamasını haberlerde gördüm. GSS giriş bildirgesine nereden sahip olacağız ve nereye başvuracağımız konusunda bilgi alabilir miyim? Nilhan

1 Ekim 2008 günü Türkiye, Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasına başladı. Çalışanlar, emekliler ve bakmakla mükellef olduğu eşleri ile 18 yaşından küçük çocukları, otomatik GSS'li oldular. Ancak 18 (okuyorlarsa 25) yaşından büyük çocuklarımız, işsizler, köylüler, yabancılar ve yeşil kartlıların GSS'li olması, önce 1 Ekim 2010 gününe, sonra da "Seçim var, oy kaybederiz" kaygısıyla 1 Ocak 2012 gününe ertelendi. Şimdi ise artık ertelenmedi ve başlıyor.
Nilhan Hanım, işsizlik ödeneği alma süresinde İŞKUR sadece sizin sağlık yardımı almanız için SGK'ya GSS primi ödüyor, ama işten ayrılma tarihinizden sonraki 100'üncü günde (16 Aralık 2010) varsa eşiniz ve çocuklarınıza sağlık yardımını GSS kesmiş durumda.

31 OCAK'A KADAR GELİR TESTİ YAPTIRIN
Bu sebeple eş ve çocuklarınıza sağlık yardımı için 31 Ocak 2012'ye kadar ikamet ettiğiniz yerdeki kaymakamlığın yeşil kart bürosuna başvurun ve gelir testi yaptırın. Aksi halde ayda 212 lira GSS prim borçlusu olacaksınız. Eş ve çocuklarınıza sağlık yardımını düşünmüyorsanız, İŞKUR'dan işsizlik ödeneği bitmeden 10 gün evvel gelir testi için kaymakamlığa gidin.
Zorunlu GSS, istese de istemese de herkesten zorla prim almaya dayanıyor ve bu sebeple biraz itici. Ayrıca halen var olan 9 milyondan fazla yeşil kartlı sayısı da 1 yıl içinde 4-5 milyona indirilecek.

 

Prim borcunu ödemeyenler sağlıktan yararlanamaz

Gelir testine gitsin ya da gitmesin her GSS prim borçlusu, her ay bankaya gidip adlarına çıkan borcu ödemek zorunda. Ödemezse hem her ay borç birikecek, gecikme zammı ilave edilecek, hem de borcu olduğu için sağlık yardımı alamayacak. Evine de icra gönderilecek.

 

GELİR TESTİNE KİMLER GİDECEK?

31 Ocak'a kadar 18 yaşından büyük olup da bizden sağlık yardımı alamayan çocuklarımız, işsizler, YABANCILAR, köylüler, ayda 30 günden az SSK'lı olarak SGK'ya bildirilenler kaymakamlığa gidip gelir testi yaptırmak zorundalar. Bir ailede birden fazla gelir testine gidecek çocuğu varsa hepsi gitmek ve hepsi GSS primi ödemek zorunda.31 OcaK'a kadar gelir testine gitmeyenlerin aylık kişi başına geliri ise 1.773 liradan çok olduğu kabul edilecek ve kendilerine her ay 212.76 lira borç çıkarılacak.

 

GELİR TESTİ HARCAMALARA GÖRE YAPILACAK

13 ayrı kurum, 28 farklı teknik-yöntem kullanarak GELİRİMİZE DEĞİL HARCAMALARIMIZA göre gelir testi yapacak. Çıkacak gelir testine göre;
■ Asgari ücretin üçte birinden (295.50 TL'den) daha az geliri bulunan kişiler yeşil kartlı gibi 61/c'li olacaklar. Primlerini devlet ödeyecek ve sadece devlet hastanelerine gidebilecekler.
■ Kişi başına aylık 295.50 TL ila 886.50 TL arasında geliri olan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ayda 35.50 TL,
■ Birey başına aylık geliri 886.50 TL ila 1.773 TL arasında olan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ayda 106.38 TL,
■ Birey başına aylık geliri 1.773 TL'nin de üzerinde olan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ise ayda 212.76 TL prim ödeyerek Genel Sağlık Sigortası'ndan faydalanabilecekler.