Advertisement

"Sayın Ali Tezel, sinema ve TV film-dizi yapımcılarının yanında çalışanların sosyal haklarına yönelik söyledikleriniz çok çok önemli. Yıllardır (onyıllardır üstelik!!!) sinema ve TV film-dizi çalışanları sosyal haklarından mahrumdur. Film-dizilerde ağır çalışma koşullarında 18 saat sigortasız, ek mesaisiz çalıştırılmışlar, halen de çalıştırılmaktadırlar. Setlerde ağır koşullar altında kazalar, ölümler olmuştur. Yapımcılar bu ölümleri bile aymazlıkla karşılamışlardır. Sinema/TV yapımcılarına yönelik yerinde ve çok doğru çıkışınızı lütfen devam ettiriniz. TV programlarıyla konuyu gündemde tutarak ilgili kamu kurumlarının dikkatini çekiniz ve göreve davet ediniz. Sinema/TV dizi-film çalışanlarının sesi olunuz. Bizlerin sizler gibi duyarlı insanların desteğine ihtiyacımız var. Konuya olan duyarlılığınızdan dolayı sinema/TV çalışanı olarak şahsen teşekkür ediyorum." İsmi saklı
Sayın okurum, bu konuyu elimden geldiğince gündemde tutmaya gayret ediyorum. Özellikle gazeteciler ve sanatçılar, kendi hakları konusunda sesleri çıkmayan ama toplumsal duyarlılık konusunda en aktif gruplardır. Hatırlar mısınız, bir zamanlar her filmde oynayan Yadigar Ejder vardı. Tahminime göre en az 300 filmde oynamıştır hayatı boyunca ama tek bir gün bile SSK'sı olmadı/olamadı. 1.90 boyu ve heybetiyle tüm filmlerde görürdük. Sinema-dizi sanatçısı Yadigar Ejder, kirasını ödeyemediği evinden atıldığı için ocak ayı ortasında Taksim Parkı'nda uyumaya çalıştığı bankta donarak vefat etmişti. Hem de 45 kilo kalarak. Hakkı değil miydi emeklilik, yıllardır emek verdiği film ve dizilerde sigortalı olması gerekmiyor muydu?
Benzer şekilde, sette saatlerce beklerken kalbi durup komada kalan Elif Develi, sette kalp krizi geçirip vefat eden Abdullah Baykal, aksiyon sahnesi çekilirken arabanın savrularak reji masasına dalması sonucu ölen Aslı Sevimli, ödeyemediği borçları yüzünden silahı başına dayayıp ateşleyen Yaman Tarcan'ı hatırlamakta fayda var.

 

El kaldıran vekillere yıpranma hakkı

Ekranlardan ve gazetelerden takip etmişsinizdir, yıpranma hakkı olmayan, masa başında çalışıyor dediğimiz gazetecilerden Anadolu Ajansı muhabiri Sinan Gül, Suriye'de çatışma ortasında kalıp ayağından yaralandı. Gazateciye ayağından vurulmak serbest ama yıpranmak yasak. Ne dersiniz, vekiller mi daha çok yıpranıyor yoksa gazeteciler mi?

VEKİL YIPRANIYOR GAZETECİ YIPRANMIYOR
Biliyorsunuz 5510 sayılı kanunla yıpranmalı mesleklerden gazeteciler gibi birçok meslek çıkarıldı ama vekillerimizin yıpranmalı çalışması hâlâ yerinde duruyor. 3671 sayılı kanunun 2'nci maddesine göre, "... 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, yasama organı üyeleri ile dışardan atanan bakanların bu görevlerde geçen her hizmet yılı için aynı kanunun 32'nci maddesi çerçevesinde üç aylık fiili hizmet zammı uygulanır" denildiğinde vekiller her yıla 3 ay fiili hizmet zammı alarak 25 yılı daha erken tamamladıkları gibi fiili hizmet zammı süreleri de emeklilik yaşından düşürülüyor.