Advertisement

Ali Bey, Türkiye'de hiç sigortam yokken Almanya'da 1981 ile 2006 yılları arasını (9000 gün) borçlandım. Beni Bağ-Kur'dan emekli ettiler, üstelik borçlandığım 1981-2006 arasını değil de 1987 ile 2012 arasını borçlanmışım gibi işlem yapmışlar.
Ahmet Kulungu
Sayın okurum, SGK Türkiye'de hiç sigortası olmadan yurtdışı borçlanması yapanları Bağ-Kur'lu sayar ve Bağ-Kur'dan emekli eder. Üstelik borçlandığınız sürelere göre değil de ödeme tarihinizden 25 yıl geriye giderek bulduğu tarihleri borçlanmışsınız gibi işlem yapar. Bunu yapmaktaki amacı da size düşük emekli aylığı vermektir. Konuyla ilgili dava açarsanız, mahkeme Yargıtay kararı gereğince ödemenizi SSK'ya sayar ve borçlandığınız sürelere göre de emekli aylığı hesaplatır. Ayrıca siz bu kadar para ödemeyip Almanya başlangıç davası açsaydınız o zaman 5000 günle daha düşük para ödeyip daha yüksek emekli aylığı alabilirdiniz ama artık geçmiş.


İzmir SGK'nın aymazlıkları

Ali Bey, İzmir SGK İl Müdürlüğü'nün web sayfasına girip "Ne zaman emekli olurum" butonuna basınca önce bir şahsın web sayfasına yönlendiriliyorsunuz, orada da butona tıklayınca bir gazetenin web sayfasına yönlendiriyor. Bu durumu yadırgadım ve İzmir SGK'ya mail attım, cevapları bana ilginç geldi, size gönderiyorum. Ata İlk
Sayın okurum, gerçekten çok ilginç ve aymazca. Sizin sorunuzu ve İzmir SGK'nın cevabını yayınlıyorum, kararı halk versin.

İLK'İN SGK İZMİR'E SORUSU:
"İzmir SGK Müdürlüğü yetkililerine, "http://www.izmirsgk.gov.tr/online/ne-zaman-emekli-olurum"u tıkladım, karşıma İş ve Sosyal Güvenlik Atölyesi çıktı. SGK'nın bu işi beceremeyecek kadar acziyetini gösterip bir gazetenin web sayfasına yönlendirmesi, daha doğrusu, SGK İzmir İl Müdürlüğü sayfası kamuya ait olduğu için bu şekilde yönlendirme yapılması yanlış değil midir? Bu yönlendirmeden SGK Başkanı'mız Yadigar Hn. ve yardımcılarının haberi var mı?
Siz İl Müdürlüğü olarak SGK resmi sayfasına değil de neden bir gazeteye ve bir yazara yönlendirme yapıyorsunuz? İl Müdürlüğü olarak bu konuda hassas davranacağınızı umuyorum."

İZMİR SGK'NIN CEVABI:
"İl müdürlüğümüz web sayfasında bulunan "Ne Zaman Emekli Olurum?" butonu ile e-postanızda da belirttiğiniz üzere........'nın hazırlamış olduğu emeklilik hesaplama sistemine yönlendirme yapılmaktadır. Bilindiği üzere kendisi halen Sosyal Güvenlik Müfettişi olarak kamu görevini yürütmektedir. İl Müdürlüğümüz olarak kurumumuz personelinin hazırlamış olduğu emeklilik hesaplama sistemi ile vatandaşa hızlı, yerinde ve güvenli emeklilik bilgisi verilmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte belirtmiş olduğunuz hususta da dikkate alınmış olup, tekrar değerlendirme yapılacaktır. Bilgilerinize rica ederiz."

AYMAZ İZMİR SGK
İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü o kadar aymazca cevap vermiş ki, inanamadım. "Biz Sosyal Güvenlik Kurumu olarak sigortalılarımızın ne zaman emekli olacağını hesaplayamıyoruz, kurumumuz yani www.sgk.gov.tr hızlı, yerinde, güvenli değil, biz de bu sebeple hızlı, güvenli ve yerinde hesaplama yapan bir özel siteye yönlendiriyoruz" diyorlar.