Advertisement

Yıllarca İsviçre'de çalışmış ve sonrasında Türkiye'ye dönmüş. Bürokrasi yüzünden yurtdışı borçlanmasını 8 ayda çıkartıp, emeklilik talebi yapmış. Üzerinden 7 ay geçmiş, SGK Yurtdışı Dairesi -ne alakası varsa- Almanya'ya "Sizde çalışması var mı?" diye sorarak kadıncağıza eziyete devam ediyor

Ali Bey, yıllarca İsviçre'de çalıştım. 2011 yılında bu süreleri borçlanıp Türkiye'den emekli olmak için Yurtdışı Daire Başkanlığı'na başvurdum. Aylarca süren eziyetlerden sonra 18 Haziran 2012 günü borçlanma belgem geldi ve ödememi yaptım. Emeklilik için 23.07.2012 günü yine Yurtdışı Dairesi'ne (Unkapanı SGM aracılığıyla) başvurdum. Emekli olmayı beklerken Yurtdışı Daire Başkanlığı hayatımda uğramadığım Alman Sosyal Güvenlik Kurumu'na 2013 Ocak ayında yazı gönderip Almanya'da çalışmam var mı diye sormuş, bilgi yazısı bana da geldi. Ben de hemen 15.02.2013 günü dilekçe yazıp, "Benim Almanya ile hiçbir ilgim yok, İsviçre'de çalıştım ve zaten borçlandım" dedim. Bu sefer 22.02.2013 günü sanki ben başka bir şey yazmışım gibi 14.03.2013 günü bana, "Almanya'da hizmetiniz varsa bize bildirin" diye yazı geldi. Şimdi tekrar "Yok kardeşim, sadece İsviçre'de var" diye yazı gönderdim. Şimdi ne saçmalık yapacaklar bekliyorum. S.G.T.
Sayın okurum, hani zaman zaman basında "SGK'da 15 günde emeklilik" gibi komik haberler duyarsınız, ama başvurunuzu yaptığınız yer SGK'nın en derin çukuru olan Yurtdışı Dairesi. Biliyorsunuz bu köşeden defalarca yazdığım üzere hükümet yurtdışı borçlanmasını kaldırmak istiyor, ama bunu hemen yapamıyor. Bu sebeple de daha az gurbetçi emekli olsun diye bezdirme, eziyet etme yöntemini seçiyor. SGK'nın Yurtdışı Dairesi de eziyet ve bezdirme merkezidir. Yurtdışı borçlanma ve emeklilik işlemlerini zorlaştırmak için çok sayıda bürokratik işlem yarattı. (Mesela emniyetten yurda giriş-çıkış yazısını sizden istiyor, sonra da getirdiğiniz yazıya itibar etmeden emniyete yazı yazıp "Bu belge doğru mu?" diye soruyor. Ayların geçmesini, emeklilik sürenizin uzamasını istiyor.) Bakın siz İsviçre sürelerinizi borçlanmış ve parasını cebinizden ödeyerek emeklilik işlemine geçmişsiniz, daha sonuçlanmamış. Aradan nerdeyse 2 yıl geçmek üzere, ama bırakın sizi emekli etmeyi, hiç alakanız olmayan Almanya'ya yazı yazıp oradan cevap bekliyorlar. Ardından merak etmeyin, tüm dünya ülkelerine yazı yazıp sizi sorarlar. Amaçları siz ve sizin gibi gurbetçileri bezdirmek, yıldırmaktır. Amaçlarına ulaşmalarına izin vermeyin, emekli olmak için inat edin.


Alkışlar Ümraniye SGM'ye

Her birimizin okuduğu ilköğretim ve ortaöğretimde hayatımızın en önemli konusu ve bizden çok yaşayan sosyal güvenlik haklarımız konusunda bir bilgilendirme yapılmaz. Hayatın içine hiç bilmeden dalarız. İşte bu bilgisizlik ve bilinçsizliğimizin giderilmesi için Ümraniye Sosyal Güvenlik Merkezi'nde çalışan kadın memurlar, tiyatro grubu kurmuşlar ve ilkokulları dolaşıp bilinç oluşturuyorlar. Çocukların da ilgisini önce "kit" isimli SGK maskotuyla çekiyorlar. Sonrasında da, sosyal güvenliği olmayan bir inşaat işçisinin geçirdiği iş kazası sonrasında yaşayabileceği mağduriyeti, bir çizgi filmle öğretiyorlar. Son olarak sahneye "Pamuk Prenses ve 7 Cüceler" geliyor. Zehirli elmayı yiyen "Pamuk Prenses" fenalaşıyor. Prensesin sağlık güvencesi olmadığı için "7 Cüceler" gözyaşı dökerken, iyilik perisi ortaya çıkıyor. Perinin, 18 yaşından küçük herkesin hastanelerde sağlık güvencesi olmaksızın tedavi edildiğini hatırlatmasıyla "7 Cüceler"in yüzü gülüyor. Oyun, SGK'nın koruyucu ağına karşı koyamayan cadıların da SGK'lı olmasıyla son buluyor.