Advertisement

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı çalışanları arasındaki norm ve standart farklılığını gideren Aralık 2006'daki düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. Şimdi ise mahkemeler SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin bağlanan ve bağlanacak aylıkları arasındaki eşitsizliği gidermiyor

Ali Bey, intibak davası için İş Mahkemesi'nde dava açtım. Davamı bilirkişi raporu ve SSK'nın görüşü ile yerel mahkeme reddetti. Yargıtay'a gittim, orası da "Eşit durumda olan SSK emeklilerinin farklı yıllarda emekli olması durumunda aralarında eşitlik gerekmez" diye karar verdi. Ben şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne mi gitmeliyim? Sayime Okur Coşkun

Tüm kamu görevlileri eşit derece, kademe ve makamdan emekli olmuşlarsa emekli oldukları zamanlar farklı da olsa aldıkları emekli aylığı kuruşu kuruşuna aynıdır. Bu kuralı değiştirmek ve tüm SSK, Bağ-Kur ve kamu görevlilerine daha az emekli aylığı bağlayıp daha az zam yapmak üzere TBMM'den 2006 yılı Mayıs ayında geçirilen 5510 Sayılı Kanun'un 22 maddesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, ayrıca 6 maddesinin yürürlüğü 2006 yılı Aralık ayında durdurulmuştu.
İptal edilen 22 maddenin tamamı kamu görevlileriyle ilgili iken yürürlüğü durdurulan 6 maddenin 5'i ise yine kamu görevlileriyle ilgiliydi. SSK lılar için ne iptal ne de yürürlüğü durdurma kararı olmadığı gibi sadece bir madde Bağ-Kur un SGDP'si ile alakalıydı. Yani, Anayasa Mahkemesi kendilerinin de içinde bulunduğu sadece kamu görevlilerinin sosyal güvenlikten doğan haklarını koruduğu gibi memurların emekli aylıkları konusunda eşit olması gerektiğini savundu.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, eşit statülü oldukları halde emekli oldukları yıllara göre farklı emekli aylığı almalarının önüne geçmek için yıllardır siyasilerden "intibak" yasası istiyorlar. Baktılar siyasiler vermiyor, bu defa yargıya gittiler. Yargıya gidenlerin bir kısmını yerel mahkemeler reddetti, bir kısmı konuyu Yargıtay a götürdü, bir kısmının davası ise Anayasa
Mahkemesi ne kadar ulaştı. Ancak konu SSK Bağ- Kur emeklileri olunca Anayasa Mahkemesi, kamu görevlilerinin durumunda yaptıkları kadar olayı ciddiye almadılar.

EMEKLİLER İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NE Mİ GİTSİN?
Haklı olduğunuz konuda yargı da hakkınızı vermemiş. Sizin davanız Anayasa Mahkemesi ne kadar ulaşmamış ve Yargıtay dan dönmüş. Artık hukukta Türkiye de müracaat edecek merci kalmamış. Son yapılan referandum ile Anayasa Mahkemesi ne bireysel başvuru hakkı da Anayasa da var olduğu halde düzenleme yapılmadığı için uygulamaya giremedi.

 

SİZİN İÇİN TEK YOL AİHM'E GİTMEK OLACAKTIR

Sayime Hanım sizin için tek yol Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmek gibi görünüyor ama sizin değil ama başkalarının davası Anayasa Mahkemesi'ne kadar gitti. Umarım Anayasa Mahkemesi 'İntibak' olumlu şekilde karara bağlar.

*

Askerden sonra işsizlik parası alabilirsiniz

Ali bey, askerlik sonrası işsizlik maaşı hak etme yeterliliği ile ilgili birçok interaktif kanalı araştırmama rağmen; konu hakkındaki öznel yorumlardan kaynaklı net bir bilgi sağlayabilmiş değilim. Ben özel bir bankada Kobi Bankacılığı Müşteri Hizmetleri Yetkilisi iken; askerlik vazifemi tamamlamak amacıyla istifamı verdim ve ilgili tazminatımı aldım. Tazminatımı almama rağmen; işsizlik maaşı alabilmem mümkün mü? Bu arada askerlik öncesi 2 yıl 10 aylık bir çalışan olduğumu belirtmek isterim. Askerlikten sonraki süreçte tekrar başlayabilmem ile ilgili iletişim sürecim devam ettiği için herhangi bir girişimim bulunmadı, bu yüzden; bir zamanaşımı durumu söz konusu olur mu? İsmi saklı

Sayın okurum, askere giderken işyerinden 4857 Sayılı Kanun gereğince kıdem tazminatınızı alıp ayrılmışsınız. Asker dönüşü işe bulamayınca İŞKUR'dan işsizlik ödeneği alma hakkınız var. Müracaatınızı normalde asker sonrası 30 gün içinde İŞKUR'a yapmanız gerekirdi, geciktiğiniz her ay için eksik işsizlik ödeneği alırsınız. Zira askerden önce 600 günlük süreniz var. İşsizlik maaşı almanız, banka veya başka bir işverende işe girmenizle ilgili değildir. Sadece işe girerseniz işsizlik ödeneği alma hakkınız biter.
Bu arada, 4857 Sayılı Kanun'un 31 'inci maddesine göre, "Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler, bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder" gibi bir hüküm var. Ama bu hüküm sizin gibi muvazzaf askerlik hizmeti yapanlar için değil askerden sonra talim-manevra gibi görevlere çağrılanlar için geçerlidir.