Advertisement

Vergi mükellefi veya şirket ortağı olan SSK'lıları 'Bağ-Kur borcunuz var' diyerek emekli etmeyen, emekli etmişse aylığını kesip, ödediklerini faiziyle geri isteyen SGK, bu uygulamayı kısmen düzeltti. Bu durumdaki emekli olmuş sigortalılara prim borcunu ödemesi için bir ay süre tanıdı

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yeni bulduğu tuzaklardan birinin detaylarını bu köşeden, "SGK'nın yeni tuzağına dikkat" başlığıyla 1 Haziran 2011'de şöyle duyurmuştuk: "Vergi mükellefi veya şirket ortağısınız ama geçmişten beri devam eden SSK sigortalısı olduğunuz için Bağ-Kur'a prim ödemiyorsunuz. Bu arada SSK emekliliğiniz gelmiş ve emekli olmak için ayın ortasında işten çıkıp SSK'ya dilekçe verdiniz. İşte tuzak burada başlıyor ve SSK 'Bağ-Kur borcunuz var' diyerek emekli etmiyor, edilenlere de ödediği parayı şimdi faiziyle beraber geri istiyor." İşte SGK sadece emekli olanlar için bu tuzağı, haberimizden sonra birazcık gevşetti.
Vergi mükellefisiniz veya şirket ortağısınız, aslında Bağ-Kurlu olmanız lazım. Ama Bağ-Kur, SSK sigortalılığınız devam ettiği sürece devreye girmiyor. Bu arada SSK'dan emekli olmaya da hak kazanmış durumdasınız. Şayet ayın son günü işten çıkıp aynı SGK'ya (SSK'dan) emekli olmak için dilekçe vermezseniz direkt SGK'nın tuzağına düşüyordunuz.

'BAĞ-KUR'A BORCUNUZ VAR' DENİYORDU
Hayatınızda hiç Bağ-Kurlu olmamış, hep SSK'ya prim ödemişsiniz ve ayın ortasında işten çıkarak aynı gün veya birkaç gün sonra SSK'ya emeklilik dilekçesi verdiniz diyelim. Kanunlarımıza göre dilekçeyi verme tarihini takip eden aybaşından itibaren emekli
sayılıyorsunuz. Yani ayın ortasında verdiğiniz emeklilik dilekçe gününüzden, diğer ayın başına kadar ne SSK'lısınız ne de emekli. İşte bu durumda olanlara SGK, sizi, işten çıkma gününüzün ertesi günü Bağ-Kurlu sayıyor ve "Bağ-Kur'a da borcunuz varmış" deyip emekli etmiyor. Hata sonucu emekli etmişse, aradan 2-3 yıl geçince bağladığı emekli aylığını kestiği gibi ödediklerini de faiziyle geri istiyordu. SGK, haberimizden sonra 15 Haziran'da "Tahsis Talep Tarihinde 4/1-(b) kapsamındaki Hizmetlere İlişkin Prim Borcu" konulu ve e-Tahsis (2011-24) sayılı yazısı ile tüm birimlerine gönderdiği metin ile tuzağını birazcık düzeltti.

AYLIKLAR BİRİM BORCU ÖDENENE DEK DONACAK
Yazıda "Kurumumuzda 4/1-(b) (Bağ-Kur) kapsamında hizmetleri bulunup, 4/1-(a) (SSK) ve 4/1-(b) (Bağ-Kur) kapsamında aylık bağlanan sigortalılardan, aylık bağlandıktan sonra, Kanun'un 53'üncü maddesine göre sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle geçerli sayılmayan 4/1-(b) kapsamındaki hizmetlerin, sigortalının 4/1-(a) kapsamındaki işinden ayrıldığı tarih ile tahsis talebinde bulunduğu tarih arasında devreye girmesi nedeniyle, tahsis talep tarihi itibarıyla 4/1-(b) kapsamındaki hizmetlerine ilişkin prim borcu ortaya çıkan sigortalıların tahsis talep tarihine kadarki hizmetleri zorunlu sigortalılık kapsamında değerlendirilerek aylıklar, aylık başlangıç tarihi değiştirilmeden yeniden hesaplanacak, hizmetin tahsis talep tarihinden sonra devam etmesi durumunda ise bu tarih itibarıyla hakkında sosyal güvenlik destek primi uygulanacak" denildi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ilgili birimlere gönderdiği yazıya göre söz konusu sigortalılara tespit edilen prim borçlarını ödemeleri için 1 aylık süre verilerek tebliğ edilen prim borçlarının 1 ay içinde ödenmesi gerektiği bildirilecek ve borçların 1 aylık süre içerisinde ödenmemesi durumunda aylıkları prim borcu ödenene kadar durdurulacak.