Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "İlk defa 1 milyar dolar ciroyu geçen Türk lojistik şirketi olacağız"

"İlk defa 1 milyar dolar ciroyu geçen Türk lojistik şirketi olacağız"

Netlog Lojistik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Çak Bloomberg HT'ye kurlarda büyük bir oynaklık olmazsa bu sene ilk defa 1 milyar dolar ciroyu geçen ilk Türk lojistik şirketi olacaklarını söyledi

Giriş: 27 Haziran 2019, Perşembe 17:28
Güncelleme: 27 Haziran 2019, Perşembe 17:29

Netlog Lojistik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Çak Bloomberg HT'deki Üst Düzey programında Arzu Maliki'ye konuk oldu.

Şahap Çak, yurtdışı paylarını bu sene sonuna kadar yüzde 50'ye çıkarmak olduğunu ifade etti.

2019 yılı Netlog için nasıl başladı? Geçen seneden daha iyi bir sene mi olur?

Şahap Çak: Her sene bütçemizde reel anlamda yüzde 20 oranında bir hedef koyarız, bu sene enflasyonu yüzde 25 öngördüğümüz için ilk 6 ayda bütçelerimizin yüzde 5 gerisindeyiz. Umuyorum ki seçimden sonra herkes işine daha çok konsantre olacak, biz de kaybettiğimiz dönemi ikinci yarıda kazanacağız

"1 MİLYAR DOLAR CİROYU GEÇEN İLK LOJİSTİK ŞİRKETİ OLACAĞIZ"

Siz grup olarak da birçok satın almalar yaptınız, bunlar büyümenize nasıl etki etti? Satın almalara devam edecek misiniz?

Şahap Çak: TNT Fashion Group'u satın aldık, onlar bize uluslararası iş yapma tecrübesini ve ilişkilerini kattılar. Şu anda Netlog Lojistik Grubu'nun toplam cirosunun yüzde 35'i yurtdışı operasyonlarından geliyor, yüzde 60'ı dövizli operasyonlardan geliyor. Şimdi hedefimiz yurtdışı payını bu sene sonuna kadar yüzde 50'ye çıkarmak. Eğer kurlar büyük bir oynama yapmaz ise bu sene ilk defa 1 milyar dolar ciroyu geçen ilk Türk lojistik şirketi olacağız.

Sektöre bakarsak, yurtiçinde yaşanan zorluklar neler? Kur dalgalanmaları dedik, finansal sıkıntılar var..Bu zorlukları nasıl aşıyorsunuz?

Şahap Çak: Bizim toplam yurt içi ciromuzun yüzde 75'i gıdadan ama tekstilden otomotive kadar her alanda varız..Şimdi gıdada bir düşüş yok, tabi bazı ekonomik sıkıntılarla beraber ödemeler uzadı, zorda olan müşterilerimiz oldu ve onlara mümkün olduğunca destek olmaya çalıştık, konkordatolar oldu ama inşallah kısa zaman sonra bunları duymayız.

"TİCARETİ KOLAYLAŞTIRMALIYIZ"

Küresel ticaret savaşları, ticaret kotaları ticareti nasıl etkiliyor? Lojistiği de çok ilgilendiren bir konu, önümüzü nasıl görüyorsunuz? Ticarette gerginlikler artar mı?

Şahap Çak: Çin büyüdü, Hindistan uyanıyor, Asya büyüyor, ülkem süratle teknolojiyi, eğitimi ve teknoloji yatırımlarını öne çıkarmalı. Domates satarak bir yere gelemezsiniz, tabi ki satalım ama domatesin çekirdeğini satmalıyız, tohumunu satmalıyız. Dolayısıyla Türkiye'nin önünde hızlı olması gereken bir süreç var; bu süreci doğru değerlendirirsek belki kendimize bir yer buluruz. Ama bugün için bu rekabet ortamında çok zora gidiyoruz. Türkiye'nin taşımacılığının hala yüzde 70'i kara yoluyla ve burada sıkıntılar yaşanıyor. Hala kapılarda arabalar bekliyor yani bizim ticareti kolaylaştırmamız lazım. Biz hala Avrupa'ya mal satmak istiyorsak bu kapıları iyi çalıştırmalıyız. Burada özel sektör elinden geleni yapıyor, aynı desteği ve duyarlılığı devlet kurumlarından da bekliyoruz.

"Bir Kuşak Bir Yol" projesi yani Yeni İpekyolu projesi özellikle sektör için önem arz ediyor, bu yollar Türkiye'den geçiyor. Bu projenin önemini konuşalım, ticarette bize neler katar?

Şahap Çak: Ulaşım, lojistik ve tedarik zinciri devletlerin resmi ve öncelikli politikası olmalı. Altyapıyı güçlendirmek lazım bunun da bir devlet politikası olması lazım. Şimdi TCDD var ve hala 15 senedir özelleştirilmeye çalışılıyor, hizmet sürat ister.

Gıda enflasyonu çok yüksek ve aracıların da fiyatları yükselttiği hep tartışılıyor, sizin yorumlarınızı alabilir miyiz?

Şahap Çak: Burada bir tek problem var; o da planlama. Siz tüketime ve ihracata göre üreticiye vizyon veremezseniz, üretici de kulaktan duyduklarına göre üretim yaparsa o iş yürümüyor..Planlama gerekiyor.

Abraaj Capital ile ortaklığınız devam ediyor mu?

Şahap Çak: Deloitte'a satış için yetki verildi ve şu anda bir firma ile ön anlaşma imzaladılar. Umuyorum ki bu satış artık Abraaj'dan çıkıp diğer şirkete geçecek. Bizim ortaklığımız devam ediyor.