Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(Güncellendi)

Çinli teknoloji şirketi Huawei Technologies Co., İngiltere'nin yeni nesil mobil ağlarından menedilecek. Çinli şirketin dışlanması milyarca sterlinlik ek maliyetlere ve 5G'nin kullanıma sunulmasının ertelemesine neden olacak.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın onayladığı plan dahilinde operatörlerin 31 Aralık itibarıyla 5G ağlarına herhangi bir yeni Huawei bileşeni eklemeleri mümkün olmayacak. Ayrıca hükümetin açıklamaları, Shenzhen merkezli şirket tarafından üretilmiş tüm ekipmanın 2027 yılına kadar 5G ağından çıkarılması gerekeceğine ilişkin Bloomberg News haberini doğruladı.

Bakanlar operatörlere sabit tam fiber genişbant ağları için Huawei ekipmanı alımlarını durdurmaları uyarısında bulundu. Hükümet sabit ağlarda daha sıkı bir uygulamaya yönelik zaman çizelgesi için sektöre danışacak. Ancak iki yıl içinde uygulanması bekleniyor.

Huawei yasağının uygulanması İngiliz operatörlere 2 milyar sterline (2.51 milyar dolar) mal olacak ve hükümetin açıklamasına göre 5G ağlarının kullanıma sunulmasının iki ile üç yıl arasında gecikmesine yol açacak.

Söz konusu plan Johnson için büyük bir dönüş anlamına geliyor. Ayrıca hassasiyetin yüksek olduğu bu dönemde İngiltere ve Çin arasında gerginliğin tırmanmasına neden olabilir. Çin, İngiltere'nin Çin'e düşmanca davranması durumunda Johnson'a “sonuçlarına katlanacağı” yönünde uyarıda bulunmuştu.

(Güncellendi)