Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Dünyanın en büyük mikroçip üreticisi Intel’de 15 Şubat itibarı ile görevini bırakan Bob Swan yerini hatırlayacağınız üzere VMWare CEO'su Pat Gelsinger’e devretmişti. CEO değişikliğinin ardında, Swan'ın görev süresi boyunca Intel’in birçok önemli anlaşmasını kaybetmesi yatıyordu. Apple, yeni çıkardığı MacBook serilerinde Intel işlemcilerini kullanmayı bırakmış, bunun yerine kendi M1 işlemcilerini kullanmaya başlamıştı. Birbiri ardına gelen anlaşma kayıpları firmayı zorunlu CEO değişikliğine götürmüştü.

1990’lı yıllarda ABD ve Avrupa, dünyadaki yarı iletkenlerin dörtte üçünden fazlasını üretirken şimdi, çeyrekten azını üretiyor. Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Çin, ABD ve Avrupa’yı sıkıştırmak için yatırımlara kamu destekleri sağlayarak pazar hakimiyeti kurmaya başladı. Çin, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük çip üreticisi olma yolunda adım adım ilerliyor. Çip üretiminin merkez üssü, kısmen, ABD dışındaki hükümetlerin yerel sanayileri geliştirmek için fabrika inşaatlarında güzel mali teşvikler sunması nedeniyle kaydı. Çip üreten şirketler, ABD dışındaki artan tedarikçi ağları ve pahalı imalat makinelerini çalıştırabilen yetenekli mühendislerden oluşan genişleyen işgücü tarafından da çekildi. Üretim son on yıllarda ABD’yi terk ederken, dünyada en büyük çip üreten şirketlerin çoğu hala ABD merkezlidir.

Bu süreçte şubat ayında göreve gelen Pat Gelsinger, Intel’e yabancı bir isim değil. Gelsinger, kariyerinin ilk dönemini Intel’de geçirmiş ve 14 nesil Core ve Xeon işlemci ailesinde kilit öneme sahip bir rol üstlenmişti.

Şirketin ve yatırımcıların Gelsinger’den beklentisi ise firmayı bulunduğu zor durumdan kurtarmak ve teknoloji alanında sahip olduğu 40 yılı aşkın tecrübesiyle Intel’e yön vermesiydi. Gelsinger’den bu beklentiyi boşa çıkarmayacak yatırım hamlesi geldi.

Intel’den Arizona’da 20 milyar dolarlık çip fabrikası yatırımı

Göreve gelmesinin ardından yeni CEO Gelsinger, 20 milyar dolarlık yeni yatırım planını açıkladı. Açıklamada, söz konusu yatırımla 3 binden fazla kişiye yüksek maaşlı teknoloji işi, 3 bini aşkın kişiye inşaat işi ve yaklaşık 15 bin kişiye uzun vadeli iş sağlanacağı aktarıldı. Gelsinger tarafından başlatılan bu planı, Intel'i dünyanın en gelişmiş çip üreticilerinden Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.(TSMC) ile doğrudan rekabete sokan agresif bir hareket olarak algılayabiliriz.

Böylelikle Intel Corp., yeni fabrikalara milyarlarca dolar harcayarak ve diğer şirketler için çip yapacak bir fabrika ağını genişleterek üretimdeki liderliğini yeniden kazanmak için iddialı bir planı da koymuş oldu.

Intel, sadece ABD değil, Avrupa’da da farklı noktalarda yeni fabrikalar planlıyor. Yeni CEO, şirketin yongalarının çoğunun kendi bünyesinde üretileceğinin sözünü veriyor. Gelsinger, planın Intel'e "İşimizin her bölümünde liderlik tedarik zinciri ve liderlik maliyet yapısı ile liderlik ürünlerine sahip olma konusunda benzersiz bir yetenek kazandıracak. Yarışlara giriyoruz, eşit olacağız ve sonrasında zamanla sürdürülebilir liderliğe geçeceğiz." açıklamasını yaptı.

Intel’in bu hamlesi, teknoloji dünyasında rekabetin dev yatırımlarla artacağının göstergesi oldu.