Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İş dünyasında dijital dönüşüm stratejileri

İş dünyasında dijital dönüşüm stratejileri

Dijital Strateji programının bu haftaki konukları Anadolu Efes CEO'su Can Çaka ve SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan oldu. Programda, Anadolu Efes'in dijital dönüşüm yolculuğunda iş süreçlerinde yaşanan değişimler konuşuldu.

Giriş: 01 Haziran 2022, Çarşamba 16:30
Güncelleme: 01 Haziran 2022, Çarşamba 16:30

İş dünyasında dijital dönüşümün nabzını tutan Bloomberg HT ekranlarındaki Dijital Strateji programının bu haftaki konukları Anadolu Efes CEO’su Can Çaka ve şirketin dijital dönüşüm yolculuğundaki iş ortağı SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan oldu.

Programda, Anadolu Efes’in dijital dönüşümünün iş süreçlerine etkileri konuşuldu.

SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, Anadolu Efes ile gerçekleştirdikleri Dijital Mükemmeliyet projesi hakkında şunları söyledi: “Dijital mükemmeliyet yolculuğu, kurumların sürekli olarak kendini daha iyi ve doğruya adapte etmesi, kendini iş süreçleri eksenindeki noktalara konumlandırabilmeleri için teknolojiyi daha verimli kullanmasını ifade ediyor. Bu noktada teknoloji tek başına sadece bir araçtır ve bunu taçlandıran üç ana bileşen vardır. Bunlar sırasıyla teknoloji, insan ve kurum içerisinde tasarlanan süreçtir.”

“Veriyi anlamlandırmak çok önemli”

Anadolu Efes CEO’su Can Çaka ise bu projeye iş süreçlerini geliştirirken daha hızlı ve akıllı bir şekilde hareket etmek için çıktıklarını ve süreç boyunca daha hızlı aksiyon almaya başladıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “SAP ile işbirliğimiz 20 yıldan daha uzun bir süreye dayanıyor. Dijital dönüşümde öncülük yapan bir şirket olarak, henüz 90’ların ikinci yarısında dijital dönüşüm için kurumsal kaynak planlamayı hayatımıza almamız gerektiğini tespit ettik. Nihai olarak ise SAP ile bir araya geldik. Bugün öngörülebilirliğin en düşük olduğu zaman dilimini yaşıyoruz. Bu yüzden organizasyonel taraf çok daha hızlı ve esnek olmak zorunda. Çünkü teknolojik altyapı sürekli olarak gelişiyor ve şirketlere bambaşka imkanlar sunuyor. Biz de bugün daha hızlı aksiyon alabilen, daha esnek ve akıllı hareket edebilen yapay zekâ ile desteklenmiş yepyeni bir dijital vizyon yaratmak istedik.”

“Uygulamalarımızı hızla hayata geçirebiliyoruz”

Anadolu Efes CEO’su Can Çaka, verileri anlamlandırmanın öngörülebilirlikler yaratmanın önünü açtığını belirterek, “Dijital dönüşümle birlikte süreçlerimizi sadeleştirip uygulamalarımızı daha hızlı bir şekilde hayata geçirebilecek noktaya ulaştık ve bunun en büyük çıktısı verimlilik oldu. Elbette tüm bu süreçte SAP tecrübesinden yararlandık ve normalde gerçekleştirdiğimiz tüm işleri artık daha az adam/saat kullanarak yapıyoruz. Karar anlarında ise daha fazla katma değer yaratan işleri devreye alıyoruz. “Siri” gibi bizim de “Maya” adında kullanıcı destek programımız var. Birçok raporu organizasyon içerisindeki sesli yapay zekâ ile desteklenmiş ortam üzerinden yönlendirebiliyoruz” dedi.

"Kendi kendini geliştiren algoritmalar ön planda"

Teknolojik değişimleri öğrenebilen algoritmaların öne çıktığını belirten SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, dijitalleşme ve iş dünyasının geleceği hakkında şu bilgileri paylaştı: “Artık sistem öğrenmeleri öne çıkıyor. Yani aynı insanlarda olduğu gibi, kurduğumuz modern sistemler hisseden, öğrenen, yönlendirilebilen ve tasarladığınız şekilde aksiyon gösteren ve canlı kullanıma geçen modellere dönüşebilecek. Geleceğin bize neyi getireceğini hangi durumun fırsat veya problem olarak karşımıza koyacağını bilmediğimiz yeni dünyada mobilite, büyük veri ve öğrenen algoritmalar mücadele araçları olacak. Uçtan uca sistem desteğiyle yaşayabilecek, ölçülebilecek bir yolculuk bizi bekliyor.”