Bloomberght
SON DAKİKA
Haberler

İsveç ve Norveç, faiz oranlarını yine sabit tuttu

  • İsveç Ulusak Bankası faizi yüzde 2,25, Norveç Merkez Bankası ise yüzde 4,5 seviyesinde sabit tuttu.

Giriş: 08 Mayıs 2025, Perşembe 12:54
Güncelleme: 08 Mayıs 2025, Perşembe 12:54

Bloomberg anketine katılan tüm ekonomistlerin beklediği gibi İsveç Ulusal Bankası faizi yüzde 2,25’te, Norveç Merkez Bankası ise yüzde 4,5 oranında sabit tuttu.

Stokholm yetkilileri faiz indirimine eğilimleri olduğunu söylerken, Oslo’daki yetkililer ise indirimlerin yılsonuna doğru başlayabileceğini belirtti.

İskandinav politikacıların faizi sabit tutma ve düşürmek için acele etmeme gibi “bekleyip göreceğiz” tutumları ABD Merkez Bankası'nın (FED) politikalarına benzetiliyor. Politikacıların ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı küresel ticaret savaşının etkisini ölçerken, faizi sabit tutarak enflasyon riskine önlem aldığı söyleniyor.

İsveç Ulusal Bankası yetkilileri bugün yaptığı açıklamada, “enflasyonun, tahmin edilenden daha düşük gerçekleşmesi, daha yüksek gerçekleşmesinden daha olasıdır” ifadelerini kullandı.

Norveç yetkililer ise, mevcut durum değerlendirmesinin, politika faizinin büyük ihtimalle 2025 yılında düşürüleceği anlamına geldiğini tekrarladılar.

Bu açıklamaların ardından her iki İskandinav para birimi de fazla değişmedi. İsveç kronu, euro karşısında yüzde 0,1 düşüşle 10,94 seviyesinden, Norveç kronu ise euro karşısında yüzde 0,2 düşüşle 11,72 seviyesinden işlem gördü.