Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünya çapında 241 milyon dozun üzerinde aşı uygulanırken buna karşın toplam koronavirüs vaka sayısı 114 milyonu, can kaybı ise 2,5 milyonu aştı.

-Johnson & Johnson’un tek dozluk Kovid-19 aşısının dağıtımına ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden onay çıktı. Kurum aşıyı 18 yaş ve üstü için önerdi.

ABD hükümetinin bulaşıcı hastalıklar konusundaki en kıdemli danışmanı Anthony Fauci “herhangi bir markaya takılmadan” olası en kısa sürede aşıların temin edilmesi ve aşılamanın gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson&Johnson firmasının yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının acil durum kullanımını onayladı. FDA, cuma günü bulaşıcı hastalıklar uzmanlarından oluşan bağımsız panel tarafından onaylanması yönünde tavsiyede bulunulan aşıya ilişkin kararını açıkladı.

Açıklamada, Johnson&Johnson ilaç firmasının geliştirdiği ve tek doz olarak uygulanan Kovid-19 aşısının acil durum kullanımına onay verildiği bildirildi. Böylece Jonhson&Johnson aşısı, Pfizer/BioNTech ve Moderna'dan sonra ABD'de acil durum kullanım onayı alan 3'üncü aşı oldu.

-Avrupa’da başta İtalya olmak üzere Kovid-19’un İngiltere varyantının yayılımından endişe edilmesi üzerine kısıtlamalar artırılacak.

İtalya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında dünden bugüne 17 bin 455 yeni vaka tespit edildi. Sağlık Bakanlığının günlük açıkladığı verilere göre, ülkede son 24 saatte yapılan 257 bin 24 testte 17 bin 455 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Böylece salgının başlamasının üzerinden geçen bir yılda, toplam vaka sayısı 2 milyon 925 bin 265'e ulaştı.

-Bir başka varyantın ortaya çıktığı Güney Afrika’da ise kısıtlamalarda yumuşamaya gidiliyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarının gevşetildiği bildirildi. Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, ulusa sesleniş konuşmasında, kısıtlamaların bu haftadan itibaren üçüncü seviyeden birinci seviyeye indirildiğini açıkladı. Alınan kararlar kapsamında gece yarısından saat 04.00'e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Ramaphosa, dini, siyasi ve kültürel programlara, sosyal mesafenin korunması ve Kovid-19 kurallarına uyulması şartıyla izin verileceğini bildirdi. Programların kapalı alanlarda 100, açık alanlarda ise 250 kişiyle sınırlı tutulacağını belirten Ramaphosa, ülkenin her yerinde maske kullanımının zorunlu olmaya devam edeceğini vurguladı.

-Türkiye’de ise daha önce 1 Mart’ta başlaması öngörülen yüz yüze eğitim Kabine toplantısı sonrasına, 2 Mart’a ertelendi. Pazar akşamı Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan verilere göre son 24 saatte yapılan 109.639 teste karşılık 8.424 yeni vaka tespit edildi, 66 can kaybı yaşandı. Toplam uygulanan aşı sayısı 8,6 milyona, ikinci doz sayısı ise 1,7 milyona yaklaştı.