Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enflasyonla birlikte yemek fiyatlarında büyük artışlar yaşandığını, yemekte girdi maliyetlerinin yükseldiğini dile getiren İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sedat Zincirkıran, yemek sanayicisinin büyük sorun yaşadığını vurguladı.

Bloomberg HT yayınına katılarak yemek sanayisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zincirkıran, gıda hammaddesi ve yemek sanayisinde kullanılan tüm ürünlerin yüzde 100'e varan fiyatlarla zam gördüğünü belirtti.

Tabldot yemek sektöründe, tabaktaki enflasyonun yüzde 120'yi aştığını söyleyen Zincirkıran, "Tabak enflasyonunda büyük artış var. Gıdada ana ürünler ithal. Zaten bunların geldiği ülkelerde fiyat artışı olmuş. Bizde bir de dolar artışı zorluyor" diye konuştu.

Gıda ürünlerinin ihracatının yasaklanmasını istediklerini dile getiren Zincirkıran, temel gıda ürünlerinin ithalata bağlı olması dolayısıyla yemek sanayicisinin sözleşmelerine sadık kalamaz hale getirdiğinden yakındı.

Doğalgaz, elektrik, benzin...

Yemek sanayicisinin sorunlarının yalnız gıda hammaddesi ile sınırlı kalmadığını ifade eden Zircirkıran, "Yemekte menülerde bir disipline gittik ama kullandığımız elektrik, kullandığımız doğalgaz, nakliyede artışlar herkesin malumu. Tabaklar için kullanılan kağıt ve plastik gibi sarf malzemeleri, detarjanlar ve benzeri ürünler yüzde 200'den fazla zam gördü.

Gıda arzında sıkıntı olduğu satıcının elindeki malı vadeli satmak istemediğini, vadeli satışlarda faizlerin çok yükseldiğini dile getiren Zincirkıran, Tarım Bakanlığı ile de temas halinde olduklarını, ülkenin mutlaka gıda hammaddelerini kendisinin üretir hale gelmesi gerektiğinin altını çizdi.