Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, partisinin üyeleri ile yaptığı görüşmede, bir yılı aşkın görev süresinin ardından, istifa etmeyi planladığını söyledi. Bu adım halefinin kim olacağı konusunda bir yarışın başlamasına neden olacak.

Parti Genel Sekreteri Toshihiro Nikai, Cuma günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Suga’nın, Eylül ayının ilerleyen dönemlerinde iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) liderliği için yapılacak seçime katılmayı planlamadığını söyledi.

Nikkei 225 endeks vadeli kontratları bu gelişmenin ardından kazançlarını sürdürürken, yen dalgalı bir seyir izledi.

Nikai, “Bugünkü toplantıda, Suga koronavirüs politikasına odaklanmayı istediğini ve liderlik seçimine katılmayacağını söyledi ve “Doğrusu şaşırdım. Ancak bu kararı uzun süre düşündükten sonra aldığına inanıyorum” dedi.

Nikai, “Suga, Cuma günü parti üyelerine görev süresini tamamlamayı ve koronavirüs pandemisi ile mücadele etmeyi istediğini söyledi” şeklinde konuştu. Japonya’da Kasım ayının sonunda genel seçimler yapılacak.

Görev onayı geriliyordu

Suga’ya halk desteği, Japonya’da düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nın ardından virüs vakalarında görülen hızlı artış ile birlikte sert düştü.

Şimdiye dek parti liderliği için Suga’ya rakip olduğunu açıklayan tek üye eski dışişleri Bakanı Fumio Kishida oldu. Kishida, virüs politikalarını daha da sıkılaştırma ve daha genç yetkililer atayarak partiyi canlandırma taahhüdünde bulunuyor. Kamuoyu yoklamaları, halkın desteğinin hükümetin aşı konusundaki yetkilisi ve eski dışişleri bakanı Taro Kano’ya yöneldiğini gösteriyor.

Medya anketleri, eski savunma bakanı Shigeru Ishiba’nın sonraki başbakan için en popüler adaylardan biri olduğunu gösteriyor. Ishiba bir yıl önce Suga’ya karşı yarışmıştı.