Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt, sektörde yaşanan tedarik sorunlarına ve İstanbul özelinde yükselen inşaat maliyetlerine dikkat çekti.

Bloomberg HT yayınına katılan Kurt, "İnşaat maliyetleri metrekare için özellikle İstanbul’da 8 bin 500 TL ile 10 bin TL arasına geldi. Şu anda 100 metrekare bir konutun maliyeti 1 milyon TL. Böyle baktığınızda, sektör olarak büyük sorun yaşıyoruz. Bizim beklentimiz, inşaat maliyetlerini düşürecek aksiyonlar alınması yönünde. Özellikle sosyal konut veya kentsel dönüşüm projelerinde pozitif ayrımcılık yapmak adına inşaat girdi maliyetlerindeki KDV düşürülebilir. İnşaat malzemesi üreten sanayi kuruluşlarına teşvik verilmesi. Maliyetleri düşürmediğimiz sürece barınma kriziyle boğuşmaya devam ederiz" diye konuştu.

Kurt sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye’de özellikle son 20 yılda en güvenilir yatırım aracı gayrimenkul oldu. Gayrimenkulün geçici süreli yatırım aracı olarak kullanılmasının önüne geçecek aksiyonlar alır, inşaat maliyetlerini düşürecek aksiyonlar alırsak bu barınma krizini çözebiliriz. Bu bir günde değil belli bir vadede yapılabilir.

Tedarik zincirinde ciddi sıkıntı var. Bazen paranızla ürün bulamıyorsunuz, çünkü piyasadaki hareketlenme ürün tedariki edenlerde bir güvensizlik oluşturuyor. Dolar yüzde 10 artarken demir yüzde 20 artıyor; çünkü yerine koyamama endişesi var. Bizim üretimi teşvik etmemiz gerekiyor. Malzeme üretimini teşvik eder, dışa bağımlılığı azaltabilirsek maliyetleri kontrol altına alırız.