Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayısı 112 milyon 872 bini, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 501 bini, iyileşenlerin sayısı 88 milyon 468 bini aştı.

Moderna, ortaya çıkabilecek Kovid-19 varyantlarına karşı koruma sağlayacak yükseltici dozlar için çoklu bir yaklaşım planlıyor. Şirket, mevcut koronavirüs aşından bu yıl ve gelecek yıl daha fazla üretmek içi de hazırlık yapıyor. Moderna, Güney Afrika varyantına karşı modifiye edilmiş yeni versiyon Kovid-19 aşısının üretimini tamamladığını ve aşıyı klinik deneyler için
Ulusal Sağlık Enstitüleri araştırmacılarına gönderdiğini duyurdu.

Güney Afrika varyantına karşı geliştirildiği belirtilen yükseltici aşının, şirketin yeni varyantlara karşı başlattığı çok aşamalı stratejinin bir parçası olduğu belirtildi.

Şirket mevcut koronavirüs aşının üçüncü dozu için de testler gerçekleştirirken, aynı zamanda mevcut aşısı ile Güney Afrika
varyantına özel aşıyı birleştirecek bir yükseltici için de testler gerçekleştirmeyi planlıyor. Öte yandan İsrail’de yaklaşık 1,2 milyon kişiyle gerçekleştirilen bir çalışma, Pfizer Inc. ve BioNTech SE’nin Kovid-19 aşısının virüse karşı güçlü şekilde etkili olduğunu ortaya koydu.

Buna göre aşının iki dozu, 20 Aralık-1 Şubat arasında aşılanan ve dörtte biri 60 yaş üzeri 596.618 kişide Kovid-19 vakalarının %94’ünü önledi.

ABD'de Joe Biden yönetimi, salgına karşı toplum sağlığı merkezleri ile aşevlerine 25 milyon maske göndereceğini açıkladı. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu maskelerin dağıtımına mart ayı başından itibaren başlanacağı bildirildi. Açıklamaya göre, ülke genelindeki 1300 civarındaki toplum sağlığı merkezi ile 60 bin civarındaki aşevine 25 milyon yıkanabilir maske gönderilecek. Maskelerin söz konusu bölgelere ulaştırılmasında ordu da rol alacak.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson and Johnson ilaç firması tarafından geliştirilen aşının "güvenli ve etkili" olduğunu ve hastalığa karşı yüzde 66 koruma sağladığını bildirdi. ABD'li ilaç firmaları Pfizer, Moderna ve Johnson and Johnson mart sonuna kadar, 240 milyon doz yeni tip Kovid-19 aşısı sağlamayı taahhüt etti.

Amerikan Kongresi Enerji ve Ticaret Alt Komitesi toplantısına katılan Pfizer ve Moderna yetkilileri, mart ayı sonuna kadar üretecekleri 220 milyon doz aşıyı kullanıma hazır hale getirecekleri sözünü verdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından bu hafta onay alması beklenen 3. aşının üreticisi Johnson and Johnson da acil kullanım izni alması durumunda, ilk etapta 20 milyon doz aşı sağlayacaklarını açıkladı.

Johnson and Johnson Başkan Yardımcısı Dr. Richard Nettles, milletvekillerine verdiği demeçte, "Bu hafta acil kullanım izni alınırsa, bu salgının en kısa sürede sona erdirilmesine katkıda bulunmayı umuyoruz." dedi. Astra Zeneca yöneticisi de nisan başında FDA onayı almaları durumunda 30 milyon doz aşıyı hemen kullanıma sunabileceklerini, ay sonuna kadar bu rakamın 50 milyona çıkarılabileceğini ifade etti.

İtalya'da kısıtlayıcı tedbirler bir süre daha devam edecek

İtalya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte 16 bin 424 yeni vaka kaydedildi.

Sağlık Bakanlığının günlük açıkladığı verilere göre, ülkede son 24 saatte yapılan 340 bin 247 testte 16 bin 424 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Bugünkü vaka sayısı, 14 Ocak’tan bu yana kaydedilen en yüksek günlük sayı oldu.

Salgının başlamasının üzerinden geçen bir yılda toplam vaka sayısı 2 milyon 848 bin 564'e ulaştı. Ülkede aktif Kovid-19 hasta sayısı 389 bin 433’e, yoğun bakımdakilerin sayısı ise 2 bin 157'ye çıktı. Hayatını kaybedenlerin sayısı da 318 artarak, 96 bin 666'ya yükseldi. İyileşenlerin sayısı ise 14 bin 599 artışla 2 milyon 362 bin 465'e ulaştı.

Kovid-19'a karşı yaygın aşılama kampanyasının 27 Aralık 2020'de başladığı ülkede aşılananların sayısı 3 milyon 754 bin 463 oldu. Aşılananların 1 milyon 345 bin 839'unun ikinci dozu alanlar olduğu belirtildi.

Salgının gidişatına dair parlamentoya bilgi veren Sağlık Bakanı Roberto Speranza, farklı sektörlerden gelen tedbirlerin yumuşatılması taleplerine karşın, hükümetin kısıtlayıcı tedbirleri sürdürmeye karar verdiğini söyledi.

Speranza, Kovid-19'un bulaşıcı türlerinin de etkisiyle ülke genelinde virüs bulaşma katsayısının (Rt endeksi) 1'i geçmek üzere olduğuna işaret ederek, ihtiyatlı olmaya devam etmeleri gerektiğini ifade etti.

Bakan Speranza, mevcut tedbirlerin uzatılmasına yönelik başbakanlık kararnamesinin 6 Mart'tan itibaren 1 ay geçerli olacağı bilgisini vererek, "Gardımızı düşürmek için uygun koşullar yok. Mevcut epidemiyolojik koşullar, tedbirlerin gevşetilemeyeceğini açıklıyor." dedi.

İsrail, nisanda Kovid-19 önlemlerinin tamamını kaldırmayı planlıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, nisanda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerinin tamamını kaldırıp ülkeyi normale döndürmeyi umut ettiklerini söyledi.

Netanyahu, Sağlık Bakanı Yuli Edelstein ile düzenlediği ortak basın toplantısında Kovid-19 salgınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülkede 16 yaş üstü 1 milyondan fazla kişinin Kovid-19 aşısı olmadığını dile getiren Netanyahu, "Tüm dünyada insanlar aşı bekliyor ancak İsrail'de aşı insanları bekliyor. Bunu değiştirmemiz gerek." ifadesini kullandı.

İsrail'in başka ülkelere de aşı gönderdiği yönündeki haberleri de doğrulayan Netanyahu, "Tek bir İsrail vatandaşını aşıdan mahrum etmeyen sembolik sayıda aşı gönderdik, karşılığında ise çok şey aldık." değerlendirmesinde bulundu.