Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Kripto piyasaları Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) dünyanın en büyük kripto borsa platfromu Binance’e açtığı dava sonrası sert düşüşler yaşadı.

SEC’in şikayetine göre Binance, müşteri fonlarını Binance CEO’su Changpeng Zhao tarafından yönetilen kurumsal hesaplara aktardı. İddia, SEC ve ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından açılan 13 şikayet arasında en önemlilerden biri olarak görülüyor.

SEC, ABD’de faaliyet gösteren Binance.US’nin ABD’li düzenleyicilerin gözetimi altında bağımsız olarak çalışmak üzere kurulmuş olması gerektiğini ancak raporların üst düzey bir Binance yöneticisi olan ve Zhao’nun yakın çalışma arkadaşlarından Guangyin Chen’e ABD’li banka Silvergate Bank tarafından 2019 ve 2020 yıllarında aralarında müşteri fonlarının tutulduğu hesabın da olduğu beş Binance.US banka hesabını işletme yetkisi verildiğini gösterdiğini belirtti.

"Binance.US 2021'e dek mali durumu üzerinde kontrole sahip değildi"

Kurum, Binance ve kurucusu tarafından uygulanan ve en azından 2021’e kadar Binance.US’nin kendi mali durumu üzerinde herhangi bir kontrole sahip olmamasıyla sonuçlanan ayrıntılı planın, bir “aldatma ağı” olduğunu ve ABD düzenlemelerinden kaçmayı hedeflediğini iddia ediyor.

Buna göre Binance milyarlarca dolar değerinde müşteri fonlarını şirketin kurucusu Changpeng Zhao’nun kontrol ettiği ayrı bir şirket olan Merit Peak Limited tarafından kontrol edilen hesaplara gönderdi.

Bununla birlikte SEC, Zhao ve Binance’in müşteri fonlarını istedikleri zaman transfer ettiklerini ve İsviçre merkezli bir ticaret firması olan Sigma Chain’e büyük çaplı para transferleri yapıldığını iddia etti.

Sigma Chain hesaplarından 11 milyon dolarlık yat satın alındı

SEC’in raporlarına göre Merit Peak ve Sigma Chain şirketleri Zhao tarafından Binance, Binance.US ve diğer kuruluşlardan on milyarlarca dolar transfer etmek için kullanıldı. SEC’e göre yalnızca 2021’de Binance.US’ten Sigma Chain’e 145 milyon dolar transfer edildi.

Öte yandan kayıtlar Sigma Chain hesaplarından 11 milyon doların bir yat satın almak için kullanıldığını gösteriyor.

Binance soruşturmasının temelleri 2019 yılında yapılan işlemlere dayanıyor. Binance.US o dönem şirketin CEO’luğunu Catherine Coley’nin yaptığı BAM Trading şirketi tarafından kuruldu. Ancak SEC BAM Trading’in offshore şirketler aracılığıyla Zhao’ya ait olduğunu öne sürüyor.

Kurum, Binance.US’nin Binance’in tek ABD ortağı olarak faaliyet göstermesi gerektiğini fakat Zhao’nun Binance.US’i ABD’nin düzenleyici denetiminden kaçınmak için bir yan kuruluş olarak kullandığını iddia ediyor.

"Binance.US finansmanının kontrolü Chen'e teslim edildi"

Mesajlaşma kayıtları Silvergate’in Coley’dan Binance.US finansmanının kontrolünü Chen’e teslim eden imzalı bir bankacılık yetkilendirme kararı talep ettiğini gösteriyor. Karar, Chen’e BAM Trading adına hesap açma, işlem yapma ve diğer operasyonel faaliyetler için yetkisi veriyor.

SEC raporlarına göre Chen daha sonra Silvergate ile başka bir anlaşma daha imzalayarak kendisini “Birincil Yönetici Kullanıcı” konumuna getiren ve 5 banka hesabından para çekmesini ve bu hesaplara para yatırmasını sağlayan yetkilere sahip oldu.

Bu beş banka hesabı arasında Merit Peak’e para aktaran bir kurumsal müşteri hesabı da bulunuyor.

Sonuç olarak SEC, şirketin müşteri fonlarını kurumsal amaçlarla yönlendirdiğini iddia ederek Binance ve kurucusuna karşı birkaç dava açtı.

SEC'in açtığı davada diğer önemli iddialar arasında Binance'in işlem hacimlerini yapay olarak şişirmek, ABD'li müşterileri platformundan kısıtlamamak ve yatırımcıları piyasa gözetimi kontrolü konusunda yanlış yönlendirmek yer alıyor.