Küresel büyümede kırmızı alarm
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi küresel bazda alarm veriyor
Avrupa'dan ABD'ye dünya çapında imalat sektöründeki kötüleşme, küresel ekonomilere dair endişelerin artmasına neden oluyor.
Son olarak ABD'de imalat verisinin daralmaya işaret etmesi küresel ekonomide alarm zillerinin çaldığını gösterdi. ABD'de dün açıklanan Ağustos ISM imalat endeksi, 49.1 olarak 3 yıldan fazla sürenin en düşük seviyesine geriledi. Endeksin 50'nin altında değer alması sektörde daralmaya işaret ediyor. Yine dünkü veriye göre yeni siparişler endeksi de sert düştü.
ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşları ve küresel büyümedeki yavaşlama sektördeki daralmada etkili oluyor.
ABD İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?
ABD'de her ne kadar tüketici harcamaları güçlü kalsa da imalat sektöründeki daralmanın istihdam kaybına ve ekonomide zayıflığa yol açabileceği belirtiliyor.
Pantheon Economics Ekonomisti Ian Shepherdson birkaç ay daha bu ölçekte düşüşün ABD'nin resesyona gitmesine neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
KÜRESEL EKONOMİDE DE DURUM FARKLI DEĞİL
Avrupa ve Asya'da da durum çok farklı değil. Devam eden ticaret savaşları nedeniyle bu bölgelerde sanati üretimi düştü. IHS Markit verilerine göre 30 ülkeden 17'sinde imalat aktivitesi düşüyor. ISM'in anket yaptığı şirketlerin yarısı ekonomik belirsizliklerin işlere sekte vurduğunu belirtiyor.
Önceki gün Çin'de açıklanan veri, Ağustos imalat PMI'ın eşik değer olan 50 seviyesinin altına düştüğünü gösterdi.
Euro Bölgesi'nde de imalat PMI Ağustos ayında 47 puan ile daralmanın sürdüğünü işaret etti.
Japonya, Tayvan ve Güney Kore'de de imalat aktivitesi düşüyor.
Küresel büyüme görünümü finansal krizden beri en kötü dönemindeyken Merkez Bankaları da ekonomileri desteklemek amacıyla faiz indirimlerine başladı. Ticaret savaşlarında görünümün hala belirsiz olması ve anlaşmasız Brexity gibi olumsuz etkilerle politika yapıcılara daha fazlasını yapmaları konusunda iş düşebilir.
ABD ile Çin arasındaki müzakereler küresel ekonominin gidişatında temel belirleyici olacak. Barclays Ekonomistleri "2 ülke arasındaki ticaret politikalarına dair belirsizlik, Brexit ile diğer poltik ve jeopolitik gelişmeler küresel büyümeye baskı yapmaya devam ediyor. Haber akışları bir anlaşma umudunun kapısını aralasa da şimdiye kadar yaşananlar ani bir çözüm olmayacağına işaret ediyor" ifadelerini kullandı.