Advertisement

Asya hisse senetleri Salı günkü işlemlerde karışık bir seyir izledi. ABD hisse vadelileri, yatırımcıların toplumsal huzursuzluğu bastırmak için ABD ordusunun inmesine ilişkin beklentileri değerlendirmesiyle geriledi.

Tokyo hisse endeksleri güçlü performans gösterirken Seul ve Hong Kong'da kazançlar daha sınırlı kaldı. Sydney hisseleri dalgalandı ve Şanghay fazla değişmedi. S&P 500 Endeks kontratları ABD Başkanı Donald Trump'ın şehirlerin ve eyaletlerin polis şiddetine yönelik protestolarda şiddeti kontrol altına almaması durumunda çok sayıda askeri güç kullanma sözü vermesinin ardından geriledi.

S&P 500 Endeksi öncesinde sınırlı bir yükseliş kaydetmişti. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi, yakından takip edilen bir ABD imalat göstergesinin Mayıs'ta dört aydır ilk kez yükselmesiyle birlikte güçlü performans gösterdi. Dolar ve ABD Hazine tahvilleri fazla değişmedi.

Çinli yetkililerin tarım şirketlerinden bazı ABD çiftlik ürünlerinin alımını durdurmalarını istediği yönündeki haberlerin riskli varlıklara etkisi olmadı. Tüm dünyada koronavirüs pandemisinin ardından işletmelerin yeniden açılmasıyla birlikte küresel hisse senetleri üç ayın zirvesinden işlem görüyor. Euro Bölgesi'nde Pazartesi günü açıklanan veri de fabrikaların uzun sürecek toparlanma yoluna girdiklerini gösteriyor. Hindistan hisseleri, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Services'in kredi notunu yatırım yapılabilir en düşük seviyeye indirmesine karşın kazançlarını beşinci güne taşıdı. Moody's'in kararı büyük ölçüde bekleniyordu.

Mike Pyle öncülüğündeki BlackRock Investment Institute stratejistlerinin notunda "Mayıs verileri daralmanın en kötü kısmının geride kalmış olabileceğini gösteriyor. Ancak gelecek aylarda inişli çıkışlı bir yeniden başlama öngörüyoruz." ifadesi yer aldı.

Yatırımcılar siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından ABD şehirlerinde yaşanan gösterileri büyük ölçüde görmezden geldi. Protestolarda yağma ve şiddetin yaşandığı New York'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Petrol, yatırımcıların OPEC ve grup ile birlikte hareket eden diğer üreticilerin arz kısıntılarını devam ettirip ettirmeyeceğini değerlendirmesiyle fazla değişmedi. Avustralya Doları ve tahvilleri, merkez bankasının beklentiye paralel olarak faiz değiştirmemesi sonrasında yatay seyretti. Banka ihtiyaç duyulduğu sürece genişlemeci yaklaşımını koruyacağını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) kurtarma programını Perşembe günkü toplantıda 500 milyar euroluk ek varlık alım programıyla artırması bekleniyor. Bloomberg Economics varlık alımlarının genişletilmemesinin sürpriz olacağını belirtiyor.

ABD'de Cuma günü yayınlanacak istihdam piyasası raporuna göre işsizlik oranının Mayıs ayında yüzde 19.6 ile 1930'lardan bu yana en yüksek seviyeye ulaşması bekleniyor.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:33'te yüzde 0.4 düştü. Dayanak endeks yüzde 0.4 yükselişle kapattı.
Topix Endeksi yüzde 1.3 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi fazla değişmedi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.4 arttı.
Şanghay Bileşik Endeksi fazla değişmedi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.6 tırmandı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.7 düşmesinin ardından fazla değişmedi.
Yen dolar karşısında 107.69'da fazla değişmedi.
Offshore yuan 7.1294 oldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 düşüşle 1.1127'den alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.65'te kaldı.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.90 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.7 yükselerek 35.69 dolar oldu.
Altının onsu 1,737.99 dolarda fazla değişmedi.