Küresel piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı
Küresel piyasalarda dikkatler ABD enflasyon verilerine çevrildi. Piyasa aktörleri ABD enflasyon verilerinde para politikasına ilişkin sinyaller arayacak. Ekonomistler ülkede enflasyonun Ağustos ayında da yüzde 5'in üzerinde olacağını tahmin etti.
Kritik ABD enflasyon verileri öncesi Wall Street endeksleri Pazartesi günü karışık bir seyir izlerken yeni işlem gününde ilk vadeli işlemler pozitif açılışa işaret etti.
Asya borsalarında da yeni günde karışık bir seyir söz konusu. Bir ara 1990’dan bu yana en yüksek seviyesini test eden Japon Nikkei artıda. Nakit sıkıntısını çözmek için danışmanlara yetki verdiğini duyuran gayrimenkul devi China Evergrande Group’ta yaşanan problemler ve Çin’deki düzenlemelerin etkisiyle Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 ise ekside. Pazartesi günü düşen ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah yüzde 1,33’e yükseldi. Bloomberg Dolar Endeksi yatay.
Pazartesi günü S&P 500 aralıksız 5 gün süren düşüşün ardından dün dalgalı işlem gününü yüzde 0,23 yükselişle tamamladı. Yükselişte ham petrol fiyatlarının 6 haftanın zirvesine çıkmasıyla enerji hisselerine gelen alımlar etkili oldu. Bazı bilim insanlarının üçüncü doz Kovid-19 aşının gerekliliğini tartışmaya açmasının ardından Moderna hissesinde yaşanan gerileme Nasdaq 100 endeksinin negatif bölgede kapanmasına neden oldu. Moderna hissesi yüzde 7’ye yakın, BioNTech hissesi de yüzde 7’den fazla düşüş kaydetti.
ABD'de enflasyonun yine yüzde 5'i aşması bekleniyor
ABD’de enflasyonun yüzde 5'in üzerindeki seyrini devam ettirmesi bekleniyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi tüketici fiyatlarının geçen ay, önceki 3 ayda olduğu gibi yüzde 5 ve üzerinde kalarak, yıllık bazda yüzde 5,3 artış kaydettiği yönünde.
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Temmuz ayında yüzde 5,4 oranında yükselmişti. Aylık TÜFE’de yüzde 0,4 artış öngörülürken, çekirdek TÜFE artışının yüzde 4,3’ten yüzde 4,2’ye gerileyeceği tahmin ediliyor. Koronavirüs pandemisi sürecinde ekonomilerin açılmasıyla enflasyon birçok gelişmiş ülkede tırmanışa geçse de bu artış Amerikan ekonomisinde çok daha belirgin seviyelerde.
Fiyatlarda son dönemde yaşanan artışta büyük ölçüde arz zinciri problemleri etkili oluyor. Ancak Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) araştırmasına göre uzun teslimat süreleri gibi problemler tüm ekonomileri etkilerken, ABD’de bu etkiler çok daha belirgin ve fiyat artışları da daha yüksek. Araştırmada ABD’deki talebin güçlü olması ve mali desteklerin bu durumda etkili olduğu belirtiliyor.
New York Fed’in dün yayımladığı son tüketici anketine göre de Amerikan hanehalkı enflasyonun gelecek 3 yıl boyunca yüzde 4 civarında seyretmesini bekliyor. Bugünkü veri Fed’in varlık alımlarını azaltma takvimi açısından da önemli olacak.
Fed’in bu ayki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı 22 Eylül’de gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Jerome Powell ağustos sonunda Jackson Hole Sempozyumu’nda merkez bankasının aylık tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlayabileceğini, ancak faiz artırımı konusunda acele edilmeyeceğini açıklamıştı.