Advertisement

ABD ve Avrupa hisse senedi vadeli kontratları çekildi ve Asya hisseleri düşük hacimli işlemlerde karışık seyretti. ABD ile Çin arasındaki gerginliğin sürmesi küresel hisseler bu hafta yaşanan yükselişi durdurdu. Dolar bu hafta ilk kez yükseldi.

Japonya ve Hong Kong hisse senetleri kazançlarını geri vererek yatay seyrederken Çin hisseleri dalgalandı. ABD Senatosu bazı Çinli şirketlerin ABD Borsalarında işlem görmesini engelleyebilecek bir yasayı geçirdi. S&P 500 Endeks vadelileri, endeksin Çarşamba günü yükselişle kapatmasının ardından geriledi. ABD Hazine tahvili faizleri gerilerken ham petrol fiyatları sınırlı yükseldi.

Virüse karşı olası bir aşıyla ilgili çelişkili haberlerin arasında kalan yatırımcılar, hükümetlerin kapanma önlemlerini gevşetme çabalarını değerlendirdi. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 28 - 29 Nisan toplantı tutanaklarına göre ABD merkez bankacıları pandeminin şiddetli bir ekonomik tehdit oluşturduğunu belirtti.

Senato Çarşamba günü teklifi ezici bir çoğunlukla kabul etti. Söz konusu karar Alibaba Group Holding Ltd. ile Baidu Inc. gibi Çinli şirketlerin ABD borsalarına kote olmasını engelleyebilir ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerginliği artırabilir.

AxiCorp. baş küresel piyasa stratejisti Stephen Innes, "ABD - Çin birinci kademe ticaret anlaşması risk altındayken, piyasalar fazla rahat fiyatlama yapıyor olabilir. Pandemi ve bunun sonucunda çıkan ekonomik daralma Çin'in ABD'ye yönelik ticari taahhütlerini yerine getirmesini daha zor bir hale getirdi." dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 06:00'da yüzde 0.4 düştü. Endeks Çarşamba günü yüzde 1.7 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi fazla değişmedi.
Şanghay Bileşik Endeksi yatay seyretti.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi fazla değişmedi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 1 çekildi.

Döviz

Yen dolar karşısında 107.61 ile fazla değişmedi.
Offshore yuan yüzde 0.1 düşüşle 7.1142'den işlem gördü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 ekside 1.0961'den alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Avustralya Doları yüzde 0.5 düşüşle 65.64 ABD Centi'ne geriledi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 0.66'ya geriledi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 3 bp düşerek yüzde 0.92 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 2.1 yükselişle 34.18 dolara çıktı.
Altının onsu yüzde 0.3 ekside 1,742.70 dolar oldu.