Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Küresel piyasalar ABD tahvil ihalesiyle sakinleşti

Küresel piyasalar ABD tahvil ihalesiyle sakinleşti

Son günlerde ABD'deki enflasyon görünümü fiyatlamalar üzerinde etkili olurken ABD Hazinesi'nin düzenlediği enflasyon korumalı 10 yıllık tahvil ihalesine beklentinin altında talep gelmesi Fed'in enflasyon yükselişinin geçici olacağı görüşünü pekiştirerek küresel piyasalardaki risk algısını olumlu destekledi.

Giriş: 21 Mayıs 2021, Cuma 08:22
Güncelleme: 21 Mayıs 2021, Cuma 08:22

Küresel piyasalar ABD tahvil ihalelerinden gelen sinyallerle pozitif bir atmosfere girdi.

ABD Hazinesi’nin düzenlediği enflasyon korumalı 10 yıllık tahvil ihalesine beklentinin altında talep gelmesi Fed’in enflasyon yükselişinin geçici olacağı görüşüne destek verdi.

ABD'de S&P 500 vadelileri güne pozitif sinyalle başlarken, Asya borsaları karışık bir görünüm sundu. Japon Nikkei artıda, Çin CSI 300 endeksi ise düşüş kaydetti.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 3 baz puan artışla yüzde 1,6710’dan kapandıktan sonra haftanın son gününün ilk işlemlerinde de 5 puana yakın düşüşle yüzde 1,6250’den işlem gördü.

ABD borsaları Perşembe günü teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseliş kaydetmişti.

S&P 500 yüzde 1,06, Nasdaq 100 yüzde 1,94 artıda kapattı. Üç günlük düşüşün ardından ilk kez yükselen S&P 500’de neredeyse tüm sektör grupları yükselirken, Nasdaq 100 endeksi 50 günlük hareketli ortalamasını aştı.

Petrol fiyatlarında düşüş sürerken, emtia rallisi verdiği araya devam ediyor. Altın ise dört ayı aşkın süredir gördüğü en yüksek seviyelerde. Perşembe günü yüzde 0,43 düşüşle 1.116 seviyesinden günü tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi sınırlı primli.

Küresel vergide yüzde 15 teklifi

Küresel piyasaların gündeminde kurumlar vergisine yönelik ABD önerisi de öne çıkan temalardan biri oldu.

ABD, küresel asgari kurumlar vergisi oranının yüzde 15 olarak uygulanmasını önerdi. Bu oran, Amerikan şirketlerin yurt dışında elde ettikleri gelirlere uygulanması için daha önce ABD Başkanı Biden tarafından verilen ve yüksek olduğu değerlendirilen yüzde 21’lik teklifin altında ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) bünyesinde daha önce değerlendirilen yüzde 12,5 seviyesine daha yakın.

İrlanda gibi ülkelerin daha düşük kurumlar vergisi uygulayarak çok uluslu şirketleri cezbetme girişimleri küresel bir vergi uygulanmasını gündeme getirmişti. Biden ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen düşük vergi ile şirketleri çekme girişimini “dibe doğru yarış” olarak tanımlanmış ve bu durumu sadece tek bir ülke için değil tüm ülkeler için “hak edilen bir gelirden mahrum bırakılmak” şeklinde yorumlamıştı.

Dijital vergilerin de bu planlara dahil edilmesi gündemde. Teknoloji birlikleri sorunun OECD bünyesinde çözümünden yanayken, bu ay başında ABD’nin aralarında Amazon ve Facebook’un da olduğu en büyük internet tabanlı şirketlerini temsil eden lobi grupları, ülke yönetimini, Türkiye’nin dahil olduğu bazı ülkelerin uyguladığı dijital hizmet vergisinin kaldırılması için müzakerelerde bulunmaya çağırmıştı.