Advertisement

ABD hisse senedi vadelileri ve Asya hisseleri geçen hafta yeni zirveler görmesinin ardından haftaya yükselişle başladı. Dolar iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine yakın işlem görüyor. Japonya'da Başbakan Shinzo Abe'nin istifasının ardından yen, Cuma günkü kazancının bir kısmını geri verdi.

Berkshire Hathaway Inc.'in beş büyük alım satım şirketinde hisse alımı yapmasının ardından Japonya hisse senetleri güçlü performans gösterdi. Ünlü yatırımcı Warren Buffett, Japonya'ya yaptığı en büyük yatırımlarından birini gerçekleştirmiş oldu. Hong Kong ve Çin Borsaları yükseldi, Güney Kore düştü. ABD Hazine tahvilleri geriledi. Hem altın hem de ham petrol değer kazandı.

S&P 500 Endeksi Cuma günü art arda altıncı kez rekorla kapattı. Nasdaq Bileşik Endeksi rekora tırmandı. Çin'de ekonomik faaliyet Ağustos'ta artmayı sürdürdü. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi virüsten kaynaklı düşüşten toparlanıyor.

Küresel hisse göstergsi art arda beşinci aylık yükselişine hazırlanıyor. Bu, 2018 başından beri görülen en uzun yükseliş serisi olacak. Küresel ekonominin virüs kapanma önlemlerinin ardından toparlanmaya başlaması, aşı beklentileri ve merkez bankalarının destek taahhütleri olumlu etkiliyor.

Bununla birlikt ABD'de koronavirüs enfeksiyonları yeniden artıyor. Hindistan en fazla günlük vaka sayısını açıkladı ve tüm dünyada vakalar 25 milyonu aştı.

Çin hizmet sektörü göstergesi Ağustos'ta 2018 başından beri en güçlü seviyede gerçekleşti. Kamu kaynaklı yatırımlar talebi artırdı ve yabancı ekonomilerin yeniden açılması ihracat sektörünü destekledi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 12:52'de yüzde 0.5 yükseldi. Dayanak endeks Cuma günü yüzde 0.7 arttı.
Topix Endeksi yüzde 1.5 tırmandı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 arttı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.4 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 tırmandı.
Kospi Endeksi yüzde 0.9 düştü.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.8 arttı.

Döviz

Yen yüzde 0.3 yükselişle 105.67 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.1 yükselişle 6.8507'den alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1902'den alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi Cuma günü yüzde 0.9 düşmesinin ardından dalgalandı.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.72'de fazla değişmedi.
Avustralya'da 10 yıl vadelilerin faizi 5 baz puan düşüşle yüzde 0.97'ye geriledi.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.4 yükselerek varili 43.13 dolara geldi.
Altın yüzde 0.3 değer kazanarak onsu 1,970.81 dolar oldu.