Advertisement

(14:00'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa'da işlem gören hisse senetleri Cuma günü, şirketlerin kar açıklamalarının sürmesi ve yatırımcıların Çin'den gelen karışık verileri değerlendirmeye çalışması ile birlikte dalgalı bir seyir izledi.

ABD'nin üç büyük endeks vadeli kontratları, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin dün rekor zirvesinin yalnızca yüzde 1 uzağında günü tamamlamasının ardından Wall Street'te bugün yönsüz bir açılışı işaret ediyor. Avrupa'da, oto üreticileri ve gıda şirketlerinin hisselerindeki düşüşler Stoxx Europe 600 Endeksi'nde baskı oluşturdu. Renault, tüm yıl için tahminini düşürdüğünü açıklamasının ardından yüzde 15 kadar düşerken, rakibi Volvo, gelecek yıl için üretimi daha da düşürmeye hazırlandığını kaydetmesi sonrası değer kaybetti. Yoğurt devi Danone, 2019 görünümünü düşürmesinin ardından geriledi.

ABD hazine tahvilleri hafifçe gerilerken, Avrupa'da ülke tahvillerinin çoğu geriledi. Petrol vadelileri hafifçe tırmandı. Türk Lirası, Türkiye ve ABD'nin Sudiye'de harekata ara verilmesi konusunda anlaşmasının ardından sert yükseldi. Sterlin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Cumartesi günü Brexit anlaşması için Parlamento'da destek aramasından önce yükseldi ve üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Yatırımcılar, haftasonunun yaklaşması ile birlikte hisse senetleri için yeni bir destek bekliyor. Amerika'da kar sezonu, Morgan Stanley'in finansallarını açıklamasının ardından zayıf büyüme endişelerinin azalmasına yol açan büyük bankalara katılması ile birlikte  şimdiye dek olumluydu. Traderlar Çin'den gelen karışık verileri değerlendirmeye çalışıyor. Çin'de GSYH büyümesi, iç talepteki sınırlı yükselişle birlikte üçüncü çeyrekte yüzde 6'ya yavaşlarken, sanayi üretiminde iyileşme görüldü ve perakende satışlar güçlü konumunu korudu.

Londra'da varlık yönetim şirketi WisdomTree'nin araştırma direktör yardımcısı Aneeka Gupta, "Yatırımcıların Boris Johnson'ın Brexit anlaşmasını Avam Kamarası'ndan geçiremeyeceği beklentisini fiyatlamaları ve Çin'den bu sabah gelen verilerin yavaşlamayı işaret etmesi ile birlikte, S&P 500'ün bugün yeni bir tarihi zirve yapma ihtimali düşük", dedi ve "Karlarını açıklayan şirketler küresel beklentiyi değiştirecek denli büyük görünmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Asya'da, hisse senetleri Şanghay'da, Çin'in GSYH'nın üçüncü çeyrekte 1990'lardan bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirdiğini gösteren veri sonrası aşağıda kapandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları Washington'da başlayacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 06:32'de fazla değişmedi.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Fransa'da CAC-40 Endeksi yüzde 0.5 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 düştü.
*Türkiye'de BIST 100 Endeksi yüzde 3.9 sıçradı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.2897  seviyesine çıktı.
*Euro dolar karşısında 1.1128 seviyelerinde yatay seyretti.
*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.7 değer kazandı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 güçlendi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.766 seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek eksi yüzde 0.38 seviyesine tırmandı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7 yükselerek varil başına 54.33 dolara çıktı.
*Altın yüzde 0.2 değer kaybederek ons başına 1,488.71 dolara indi.
*Doğalgaz yüzde 0.6 yükselerek 2.331 dolara ulaştı.

(14:00'te güncellendi)