Advertisement

(16:15'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetleri Çarşamba günü, Asya'daki düşüşleri takip etmeyerek, yatırımcıların dikkatlerini küresel ekonominin gücüne ilişkin son işaretlerle birlikte yukarı yönde hareket etti. Sterlin, diğer bir Brexit oylaması öncesi yükseldi ve dolar yatay seyretti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratları hep birlikte yukarı yönde hareket ederken, Stoxx Europe 600 endeksi, madencilik ve petrol şirketlerindeki kazançların hayalkırıklığı yaratan kar rakamları sonrası perakende sektörü hisselerine gelen satışlara ağır basması sonrası yükseldi. Sterlin, bu akşamki diğer önemli bir Brexit oylaması öncesi yükselirken, çekirdek Avrupa tahvilleri ve ABD Hazine tahvillerinin faizleri yukarı yönde hareket etti. Ham petrol New York'ta dört ayın zirvesine tırmandı.

ABD'de Çarşamba günü açıklanan işletme ekipmanları siparişleri verisi, yatırımcılar Japonya ve Avustralya'dan gelen olumsuz verileri hazmetmeye çalışırken dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin yıla pozitif bir başlangıç yaptığını işaret etti. Süregelen Brexit dramı ve ABD'nin Çin ile müzakereleri yürüten ticaret yetkisinin Çin'e gümrük tarifelerinin masadan kaldırılmamasına ilişkin uyarısı tabloyu daha karmaşık hale getirdi. Bu hafta Çin'de sanayi üretimi ve perakende satışlar verisi açıklanacak ve Japonya Merkez Bankası politika toplantısını gerçekleştirecek.

Johannesburg'da FirstRand Bank Ltd. ekonomisti Nema Ramkhelawan-Bhana, "Önümüzdeki birkaç günde, küresel büyümenin hızına ilişkin fikir verebilecek bir dizi ekonomik veri var. Bunların arasında Çin'in perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri ve Japonya Merkez Bankası'nın para politikası kararı yer alıyor," dedi ve "Bunlar ve Brexit belirsizliği piyasanın tedirgin olmasına yol açıyor ve risk varlıklarının son dönemdeki kazançlarını konsolide etmesine imkan tanımıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Sterlin, İngiltere'de kanun yapıcıların ülkenin Avrupa Birliği'nden anlaşmasız bir şekilde ayrılmasına (Brexit) ya da daha iyi şartlar sağlamak için Brexit'i erteleyerek zaman kazanmasına karar verecekleri oylama öncesi bu haftaki kazancını sürdürdü.

Diğer taraftan, Avustralya doları ve tahvil faizleri, zayıf çıkan Tüketici Güveni verisinin ekonomik görünümdeki kötüleşmeyi teyit etmesi ile birlikte düştü. Batı Teksas petrolü (WTI), özel sektör verilerine göre ABD'de ham petrol stoklarının beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından varil başına 57 doların üzerine çıktı. Gelişen piyasa hisse senetleri son üç günde ilk kez geriledi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Çin'de bu hafta perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. Ulusal Halk Kongresi, Cuma günü Başbakan Li Keqiang'ın konuşması ile sona erecek.
*Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda Cuma günü, para politikası toplantısının ardından konuşma yapacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:36'da yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak 7,165.24 puana yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1299 ile bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.7 yükselerek 1.3161 ile bir haftanın en yüksek seviyesini gördü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 111.41 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 2.62'ye çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.07'ye ulaştı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.185 seviyesine çıktı.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek eksi yüzde 0.042 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.2 yükselerek varil başına 57.55 dolar ile dört ayın zirvesine çıktı.
*Altıın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,306.85 dolar ile yaklaşık iki haftanın zirvesine ulaştı.
*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 81.00 puan ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

(16:15'te güncellendi)