Advertisement

Asya hisse senetleri, yatırımcıların koronavirüsü kontrol altına alma çabalarının ekonomik etkilerini değerlendirirken riskli varlıklara dönmeye başladığına ilişkin belirsiz sinyallerin etkisiyle kayıplarını azalttı ve ABD hisse senedi vadelileri yükseldi.

Japonya gerilerken Hong Kong'da kayıplar daha sınırlı kaldı. Kore ve Çin'de hisse senetleri yükseldi. S&P 400 Endeks vadelileri sert düşüşün ardından yükseldi. Virüse ilişkin son gelişmelerde, Fransa ve İspanya'de can kayıpları arttı. İtalya ve Almanya karantina tedbirlerini genişletti. Florida'da "evde kal" emri verildi. New York Valisi Andrew Cuomo, bir modele göre Covid-19 salgınının ABD'de Nisan sonuna kadar pik yapmayabileceğini söyledi.

Mellon Investments Corp. fon yöneticisi John Porter, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta "Virüsle ilgili son 24 ile 48 saatte gelen haberler hayal kırıklığına uğrattı. Küresel ekonomi duvara çarptı. Aşırı belirsizlik hakim. Bu da piyasalarda volatiliteyi ve son birkaç günde gördüğümüz aşağı yönlü seyri artırıyor." dedi.

Küresel hisselerde geçen hafta yaşanan ralli, şirketlerin temettüleri kesmesi ve daha fazla ABD eyaletinin dolaşıma ilişkin sert kısıtlamalar getirmesiyle birlikte tehdit altında. Almanya ulusal çaptaki karantinayı 19 Nisan'a kadar iki hafta daha uzattı. S&P 500 Endeksi'nin düşüşü ABD'li istihbarat kaynaklarının Çin'in virüs salgınının boyutunu gizlediğini söylemesinin ardından Çarşamba günü hız kazandı.

Goldman Sachs kıdemli yatırım stratejisti Abby Joseph Cohen, Bloomberg Television işe gerçekleştirdiği mülakatta "Aylık bazda en sert ekonomik darbe Nisan'da olacak. Bu, ABD'de inişli çıkışlı bir sağlık krizi olacak." dedi. 

WTI petrolün varili, ABD Başkanı Donald Trump'ın piyasayı desteklemek için fiyat savaşına giren Suudi Arabistan ve Rusya ile görüşme vaadinde bulunmasının ardından 21 doların üzerine sıçradı.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:38'de yüzde 1.2 yükseldi. Dayanak endeks yüzde 4.4 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7 yükseldi.
Australya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.5 düştü.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.4 yüksledi.

Döviz

Yen yüzde 0.3 düşüşle dolar karşısında 107.47 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan dolar 7.1176'dan alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.3 ekside 1.0937 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.58'de sabit kaldı.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 10 bp artışla yüzde 0.78 oldu.

Emtia

ABD petrolü yüzde 5 yükselerek varili 21.33 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.4 düşüşle onsu 1,584.50 dolar oldu.