Advertisement

Asya hisse senetleri, ABD ile Çin'in bu ay uygulamaya girmesi planlanan tarifelere mani olacak bir anlaşmaya yaklaştığı yönündeki haberin ardından tırmandı.

Hong Kong, Şanghay ve Sydney hisse senetleri yükselirken Japonya hisseleri mali teşvik açıklanmasının ardından kazançlarını korudu. Müzakerecilerin iki ülke arasında imzalanacak birinci aşama ticaret anlaşmasında feragat edilecek tarife miktarına ilişkin uzlaşmaya yakın olduğu yönündeki haberler riskli varlıkları destekledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşmanın aciliyeti konusunda kayıtsız kalması hafta başında endişelere neden olmuştu. S&P 500 Endeksi önceki seansta tırmandı.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre ABD'nin beklentisi, Çin ürünlerine yönelik 15 Aralık'ta uygulanmaya başlanacak tarifeler öncesinde anlaşma sağlanacağı yönünde. Trump, Çarşamba günü Çin ile görüşmelerin çok iyi gittiğini söyledi.

Investo Ltd. baş küresel piyasa stratejisti Kristina Hooper, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “İyi kötü idare edersek ve 15 Aralık'ta tarife artırımı olmazsa, muhtemelen istikrarlı bir hisse piyasası ortamı görürüz. Ticaret ile ilgili olarak herhangi bir olumsuz haber hisseler için güçlü geçecek bir ayın tersinin habercisi olabilir.” dedi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe 26 trilyon yen (239 milyar dolar) değerinde teşvik paketi açıkladı.

Petrol düşmesine karşın Enerji Enformasyon İdaresi verilerinin ABD ham petrol stoklarının beklenenden fazla azaldığını göstermesinin ardından kaydettiği yükselişin önemli bir kısmını korudu.

Yeni Zelanda Doları, büyük bankalardan sermaye tamponlarını artırmaları istenmesinin ardından yükseldi. Sterlin traderların gelecek haftaki seçim için Muhafazakar Parti'nin galibiyetine fiyatlamaya başlamalarıyla dolar karşısında yedi ayın zirvesine yakın seyretti.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi yüzd 0.5 yükselişle kapattı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.2 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.4 arttı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.4 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.
S&P 500 Endeks vadelileri fazla değişmedi. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 0.6 tırmandı.
EuroStoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.1 yükseldi.

Döviz

Yen dolar karşısında 108.79 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan önceki seansta yükselmesinin ardından 7.0536'da tutundu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
Euro/Dolar paritesi 1.1084'te yatay seyretti.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan azalarak yüzde 1.76 oldu.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 3 bp artışla yüzde 1.09'a geldi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.4 düşüşle 58.17 dolara geriledi.
Altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,477.72 dolara yükseldi.