Advertisement

Asya hisse senetleri Çarşamba gününe karışık bir şekilde başlamasının ardından, ABD - Çin ilişkilerinde gerginliğin tırmanmasına karşın ekonomik toparlanma umutlarına yönelik yatırımcı umutlarının artmasıyla birlikte yükseliş kaydetti. Yuan geri çekildi.

Japonya hisseleri, boğaların ikinci bir mali teşvik paketine yönelik planlara ilişkin haberlerden destek bulmasıyla, kazançlara öncülük etti. S&P 500 Endeks vadelileri, gösterge endeksin 11 haftanın zirvesinde kapatmasının ardından yükseldi. ABD'nin en büyük bankasının başındaki isim Jamie Dimon, Salı günkü açıklamasında iyimserler arasında olduğunu belirterek, "epey hızlı bir toparlanma yaşanabileceğini" söyledi. Onshore ve offshore yuan, Çin - ABD gerginliğinin yeniden yükselmesi sonrasında sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi.

S&P 500 Endeksi, Trump yönetiminin Çinli yetkililere yaptırım uygulamayı değerlendirdiği yönündeki haberin ardından son işlem saatinde Salı günkü yükselişinin neredeyse yarısını geri verdi. Bloomberg News'in haberine göre ABD Hazine Bakanlığı, Hong Kong vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini kısıtlayabilecek yeni ulusal güvenlik yasası nedeniyle Çinli yetkililerin ve işletmelerin para transferlerini durdurabilir ve varlıklılarını dondurabilir.

Japonya hisse senetleri, Bloomberg'in Abe yönetiminin -içinde 31.9 trilyon yen tutarında harcama da bulunan- 117.1 trilyon yenlik (1 trilyon dolar) yeni bir teşvik paketi oluşturduğu haberinin ardından seansın en yüksek seviyesini gördü.

UBS Private Wealth kıdemli portföy yöneticisi Katerina Simonetti, Bloomberg TV'de "Hisse senetlerindeki son ralli yatırımcıların ekonomilerin yeniden açılması ve ilaç tedavisi gelişmeleriyle ilgili olarak iyimser olduğunu işaret ediyor. Umuyoruz ki bu eninde sonunda piyasada normalleşmeye yol açacak. Ancak virüs vakalarının yeniden ortaya çıkması ihtimaline karşı dikkatli olmalıyız." dedi.

Ham petrol çekilirken altın fiyatları fazla değişmedi. ABD'de Perşembe günü 23 Mayıs'ta sona eren haftaya ilişkin işsizlik haklarından yararlanma başvuruları açıklanacak.

Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü saal bir tartışmaya katılacak.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 06:14'te yüzde 0.6 yükseldi. Endeks Salı günü yüzde 1.4 arttı.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 arttı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 geriledi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.3 arttı.

Döviz

Yen dolar karşısında 107.50 seviyesinde fazla değişmedi.
Offshore yuan yüzde 0.4 düşüşle 7.1740'tan işlem gördü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 düşerek 1.0957'den alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.69'a geriledi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.89'da fazla değişmedi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.7 düşerek 34.12 dolar oldu.
Altın yüzde 0.2 ekside onsu 1,707.37 dolara geriledi.