Advertisement

Avrupa hisse senetleri ve ABD hisse vadelileri, ABD'li teknoloji devlerinin açıkladıkları güçlü kârların güveni artırmasıyla yükseldi. Dolar önemli paralar karşısında bu ayki kayıplarını genişletti.

Apple Inc., Amazon.com Inc. ve Facebook Inc., çeyreklik finansalların pandeminin bu şirketlerin ürün ve hizmetlerine bağımlılığı artırdığını göstermesinin ardından ABD hisse vadelilerini destekledi. Teknoloji hisseleri, Fransa ve İspanya ekonomilerinin rekor daralma kaydetmelerine karşın Stoxx Europe 600 Endeksi'nde yükselişi tetikledi. Japonya ve Avustralya hisseleri Tokyo'daki rekor günlük enfeksiyon rakamlarının etkisiyle düşük performans gösterdi. Ayrıca Melbourne'de kısıtlamaların sıkılaştırılabileceği uyarısı yapıldı.

ABD Hazine tahvilleri Avrupa tahvilleriyle birlikte yükseldi. Petrol son kayıplarının bir kısmını geri aldı. Altının onsu 1,970 doların üzerinde işlem görüyor.

Kârların beklentileri büyük ölçüde aşmasına rağmen yatırımcılar tam kapsamlı bir ekonomik toparlanma yolundaki uzun süreli mücadelenin altını çizen rakamları değerlendiriyor. Avrupa'daki GSYİH veirleri ABD'de açıklanan sert daralmadan kaynaklı kötümserliği artırıyor. Ancak Cuma günü açıklanan Çin imalat PMI verisi Asya'nın en büyük ekonomisinde toparlanma ivmesinin sürdüğünü gösterdi. Bazı ABD eyaletlerinde beklenmedik can kayıpları ve kuzey İngiltere'de kısmi karantinalar pandeminin hala çok zarar verdiğini ortaya koyuyor.

Schwab Center for Financial Research alım satım işlemleri ve türev ürünler başkan yardımcısı Randy Frederick, "Nerden bakarsanız bakın şok edici. Virüs birçok bölgede kötüye gidiyor ve bazı yerler yeniden kapanmalara başladı. Kâr rakamlarına bakarsanız sonuçlar aslında oldukça iyi." dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 08:23'te yüzde 0.3 arttı.
Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 arttı.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 düştü.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeski (BBDXY) yüzde 0.3 düştü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.4 yükselişle 1.1891 seviyesinden işlem gördü.
Sterlin yüzde 0.3 artışla 1.3134'ten alıcı buldu.
Onshore yuan yüzde 0.3 güçlenerek 6.99 oldu.
Japon Yeni yüzde 0.4 değer kazanarak 104.32'ye tırmandı.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan düşüşle yüzde 0.53 oldu.
ABD 2 yıllıklarının faizi 1 baz puandan daha az düşüşle yüzde 0.11'e indi.
Almanya'da 10 yıllıkların faizi 1 bp düşüşle eksi yüzde 0.55 oldu.
İngiltere 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.083'e geriledi.
Japonya 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.02 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.9 artışla varili 40.26 dolardan işlem gördü.
Brent petrol yüzde 0.8 tırmanarak 43.29 dolar oldu.
Altının onsu yüzde 0.9 değer kazanarak 1,974.96 dolar oldu.