Advertisement

ABD ve Avrupa hisse senedi vadeli kontratları, Cuma günkü işlemlerde Asya hisseleriyle birlikte tırmandı. Teknoloji hisseleri yükselişe öncülük etmeyi sürdürerek inişli çıkışlı bir ekonomik toparlanma yaşanacağına ilişkin endişeleri hafifletti. Dolar düştü.

Hong Kong, Çin ve Japonya hisseleri, Nasdaq 100 Endeksi'nin rekor tazelemesinin ardından yükseldi. Hacimler ortalamanın altında seyrediyor. Güney Kore hisseleri, verilerin ihracattaki gerilemenin hız kestiğini göstermesinin ardından Perşembe günkü kayıplarının bir kısmını geri aldı. S&P 500 ve Euro Stoxx 50 endeks vadelileri yükseldi. ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi fazla değişmedi. Offshore yuan yedi ayın en yüksek seviyesini gördü.

Güçlü bilançoları ve sosyal mesafe önlemlerinden olumlu etkilenen ürünlere sahip olmaları nedeniyle, yatırımcıların internet ve yazılım şirketlerine olan ilgisi sürüyor. S&P 500 Endeksi'ndeki majör gruplar arasında bu yıl en fazla yükselen teknoloji şirketleri oldu. Yüksek değerlemelerden kaynaklı endişelere rağmen sektör, hisse piyasasında ivmeyi sürdürüyor.

Testlerde ilerleme kaydedilmesiyle birlikte aşı haberleri de yatırımcı algısında önemli bir rol oynuyor. Pfizer Inc. ve BioNTech SE koronavirüs aşısının Ekim itibarıyla otoritelerin değerlendirmesine hazır olacağını ve klinik olarak başarılı olmasını beklediklerini açıkladı.

ABD'de işsizlik haklarından yararlanma başvuruları Perşembe günü beklenmedik bir şekilde artarak 1.1 milyonun üzerine çıktı.

Charles Schwab tahvil stratejisti Kathy Jones, “Ekonomide toparlanmanın sürmesini bekliyoruz. Ancak tempo muhtemelen düşecek. Bu, tahvil faizlerinin üst bandına set çekebilir.” dedi.

Çib, ABD'li yetkililer ile öncü ticaret anlaşmasındaki ilerlemeyi değerlendirmek üzere bir araya gelme planlarını doğruladı. Bu hafta başında konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in ovid-19 pandemisindeki rolünden memnun olmadığı için planları iptal ettiğini söylemişi.

Petrol fiyatları yükselerek üçüncü haftalık kazancına yöneldi. Altın fazla değişmeyerek 2 bin doların altında kaldı.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 06:45'te yüzde 0.2 yükseldi. Dayanak endeks Perşembe günü yüzde 0.3 yükseldi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.3 arttı.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 arttı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.8 tırmandı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.3 arttı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY) yüzde 0.1 düştü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 artıda 1.1877'den işlem gördü.
Yen yüzde 0.2 yükselerek dolar karşısında 105.60'tan alıcı buldu.
Offshore yuan yüzde 0.1 yükselişle 6.8978'e geldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.65'te kaldı.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 3 baz puan artışla yüzde 0.88 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.2 yükselerek varili 42.91 dolar oldu.
Altının onsu 1,946.25 dolardan işlem gördü.