Advertisement

Asya hisse senetleri, Kovid-19 vakalarındaki artışa ve ABD - Çin gerginliğinin tırmanmasına bağlı olarak Ağustos ayına karışık bir seyirler başladı. ABD Hazine tahvilleri geriledi.

Japonya ve Çin hisseleri yükseldi, Hong Kong düştü. Avustralya ve Güney Kore hisse senetleri ve S&P 500 Endeks vadelileri dalgalandı. Petrol geriledi. Altın rekor seviyelere yakın işlem görmeye devam ediyor. ABD hisseleri Cuma günü teknoloji şirketlerinin desteğiyle Temmuz rallisini sürdürdü. ABD'li kanun yapıcılar virüs destek paketini görüşmeye devam ediyorlar.

Bazı ABD eyaletlerinde enfeksiyonlar yeniden artışa geçti. Fed'den üst düzey bir yetkili Pazar günü Kongre'ye pandemi nedeniyle işsiz kalanlara destek olması için harekete geçme çağrısı yaptı ve yeniden karantinaya gitmeyi önerdi. Avustralya'da Viktorya eyaleti vakaların yükselmesiyle kısıtlamaları sıkılaştırdı. Filipinler, Manila'da ve yakın bölgelerde daha sıkı karantina önlemlerine geçti. Manila hisseleri yüzde 3'ten fazla değer kaybederek Asya'nın en fazla düşen Borsası oldu.

ABD'de ekonomik toparlanmanın durduğu endişeleri artıyor. Bununla birlikte yeniden sıkı önlemler alınması ihtimali Temmuz'da art arda dördüncü aylık yükselişini kaydeden küresel hisse senetleri için risk oluşturuyor.

ABD ile Çin arasındaki gerginlik risk iştahı için diğer bir tehdidi oluşturuyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump yönetiminin ulusal güvenlik riski oluşturduğu düşünülen geniş bir yelpazedeki Çin yazılımlarına karşı kısa bir süre içerisinde önlemler açıklayacağını belirtti.

Pompeo'nun açıklaması ABD'de alınan önlemlerin TikTok'un ötesine geçebileceğini gösteriyor. ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada video paylaşım uygulamasını yasaklamayı planladıklarını söylemişti. Ancak Dışişleri Bakanı'nın yorumları olası hedeflerin genişletilebileceğini işaret ediyor.

Bitcoin dalgalı bir hafta sonu geçirdi. New York işlemlerinde Ağustos 2019'dan beri ilk kez 12 bin doları aştı. 10 bin dolara doğru çekilmesinin ardından 11 bin doların biraz üzerinde işlem gördü.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 14:28'de fazla değişmedi. Dayanak endeks Cuma günü yüzde 0.8 yükseldi.
Topix Endeksi yüzde 0.7 arttı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi fazla değişmedi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 geriledi.
Euro Stoxx 50 vadelileri sabit kaldı.

Döviz

Yen dolar karşısında 105.86'dan işlem gördü.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
Offshore yuan yüzde 0.2 artıda 6.9776'dan alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1768'den alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan artarak yüzde 0.54 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.6 düşüşle 40.05 dolardan işlem gördü.
Altının onsu 1,975.46 dolarda fazla değişmedi.