Advertisement

(15:35'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Pazartesi günü, yatırımcıların şirket karlarına yönelik ılımlı iyimserliğe dönmesi ile birlikte yatay seyrederken, Avrupa hisse senetleri yükseldi. ABD Hazine tahvilleri ve dolar sakin bir seyir izledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Goldman Sachs Group Inc.'nin satış ve işlem gelirlerinin tahminlerin altında kalmasının ardından açılış öncesi işlemlerde kazançlarını geri vermesi ile birlikte dalgalı seyretti. Stoxx Europe 600 Endeksi, madencilik hisselerindeki satışların medya ve sigorta şirketlerine gelen alımları dengelemesi sonucu erken saatlerdeki kazancını geri verdi. Asya'da, hisse senetleri, Çin Merkez Bankası'nın Cuma günkü olumlu kredi verilerinin ardından Japonya ve Kore piyasalarının desteği ile altı ayın zirvesine yaklaştı.

Çin'de dış ticaret ve kredi verilerinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde iyileşme işaretleri göstermesi ile birlikte, yatırımcılar dikkatlerini büyümeye yönelik bazı zorlukların olduğu bir ortamda ABD'li şirketlerin güçlülüğünü teyit için şirket karlarına çevirdi. JPMorgan Chase & Co. geçen hafta güçlü sonuçlar açıkladı ve Bank of America Corp.'un finansalları Salı günü açıklanacak.

BNP Paribas hisse türev strateji küresel başkanı Edmund Shing, "Geçen yılın sonundan bu yana harika bir boğa toparlanması olduğunu söyleyebiliriz," dedi ve "Diğer taraftan, yatırımcılar bunu tümüyle yükleyemedi. Bu durum bana, bu yükselişin kırılgan olduğunu söylüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Merkez bankaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın haftasonu, Fed politika yapıcılarının adımları olmasaydı hisse senedi piyasasının 5,000 ila 10,000 puan yukarıda olabileceğini söyleyerek Fed'e yeni bir eleştiri daha getirdi.

Diğer tarafta, Batı Teksas petrolü (WTI), son 3 yılın en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmesinin ardından, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının arttığını gösteren veri ile birlikte geriledi. Gelişen piyasa hisseleri erken saatlerdeki kazançlarının bir kısmını  geri verirken, son 13 seansta 12'nci yükselişine yöneldi. Para birimlerine bakıldığında, Kore wonu Ocak ayından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu devam ediyor. Bu hafta karlarını açıklayacak şirketler arasında Bank of America, BlackRock, Morgan Stanley, American Express, Johnson & Johnson, Netflix, IBM, United Continental, PepsiCo, Honeywell, Alcoa ve Taiwan Semiconductor yer alıyor.
*Avustralya Merkez Bankası Salı günü son faiz kararı toplantısının tutanaklarını açıklayacak.
*Çin'de Çarşamba günü GSYH, sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak.
*Aralarında ABD, İngiltere ve Almanya'nın da olduğu bazı hisse senedi piyasaları Cuma günü Paskalya tatili dolayısıyla kapalı.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:37'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 tırmanarak 2,914.25 puan ile altı ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.4 yükseldi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düşerek 1,192.05 seviyesine indi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 tırmanarak üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 yükselişle üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*Güney Kore wonu yüzde 0.6 yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.40 ile üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 2.56'ya indi.
*Almanya2nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.07 ile yaklaşık dört haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Emtia

*Altın yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,286.52 dolar ile beş haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Brent petrolü yüzde 0.9 düşerek varil başına 70.93 dolara geriledi.
*Platin yüzde 0.9 kayıpla ons başına 890.70 dolara gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geldi.

(15:35'te güncellendi)