Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte, Çin'in ABD'nin gümrük tarifelerini artırmasına karşı tedbirler alacağını duyurmasının ardından düştü. ABD Hazine tahvilleri ve çekirdek Avrupa tahvilleri değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Çin'in Beyaz Saray'ın Çin ürünlerine yönelik gümrük tarifelerini artırma tehdidinin  ABD Başkanı Donald Trump ile Çinli mevkidaşı Xi Jinping arasında varılan mutabakata aykırı olduğunu açıklamasının ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı ve ABD endeks vadeli kontratları kazançlarını geri verdi. Hong Kong ve Şanghay'da işlem gören hisse senetleri erken saatlerde yükseldi, ancak Asya genelinde hisseler, ABD'de dün Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin yüzde 2.9 düşmesinin ardından geriledi. Onshore yuan, Çin Merkez Bankası'nın finans sistemine likidite eklemesinin ardından hafifçe geriledi. Altın erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı ve hafifçe yükseldi.

Yatırımcıların Çarşamba günkü satış dalgasının ardından derin bir soluk alması, Çin'in ABD'nin Çin ürünlerine yeni bir dizi vergi daha getirme planları sonrası misillemede bulunacağını duyurmasının ardından kesintiye uğramış görünüyor. Traderlar ayrıca, Başkan Trump'ın Hong Kong'daki protesto gösterilerini ticaret görüşmelerine bağlayan yorumlarına açıklık getirmesini beklemeleri ile birlikte, bu konuda Trump'tan gelebilecek tepki konusunda da alarm durumuna geçtiler. Öte yandan, traderların dikkatleri ABD'de açıklanacak olan perakende satışlar ve imalat verilerine ve Walmart ve Alibaba'nın karlarına çevrilmiş durumda.

 Societe Generale SA stratejisti Kit Juckes, hazırladığı notta, "Tahvil piyasası rallisi, ABD'nin hikayesi olduğu kadar aynı zamanda küresel de bir hikaye ve dün Avrupa ve Asya'dan gelen zayıf veriler ABD tahvil faizlerinin düşmesine yol açtı," dedi ve "Ancak bir noktada, ABD verilerinin ya da en azından son açıklanan verilerin büyük kısmının da ABD tahvil faizlerindeki düşüşü makul kılması gerek. Bu nedenle bugünkü veriler önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, Avustralya doları, beklenenden güçlü çıkan Avustralya istihdam verisinin traderları diğer bir faiz indiriminin geleceği yolundaki beklentilerini azaltmaya yöneltmesinin ardından sıçrama yaptı. Petrol, ABD'de ham petrol stoklarındaki sürpriz düşüşün küresel petrol talebinin azalmakta olduğuna ilişkin endişelere katkıda bulunmasının ardından düşüşünü sürdürdü. Yen kayıplarını geri aldı.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:59'da yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1 düştü.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.9 geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.115 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.2099 seviyesine ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında fazla değişmeyerek 105.91 seviyesinde kaldı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 1.56 seviyesine indi.
*ABD'nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 1.54 seviyesine geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.436 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.67 seviyesine düştü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.5 düşerek varil başına 54.42 doları gördü.
*Altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,518.97 dolara çıktı.