Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alarm zilleri tahvil piyasalarında artık daha güçlü çalıyor.

ABD'nin 30 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi ilk kez 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin altına inerken, negatif faizli tahvillerin toplam tutarı 16 trilyon doları aşarak rekor kırdı. Tahvil piyasalarında ilk olumsuz sinyal, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin 2 yıl vadeli tahvillerin faizinin altına düşmesi ile geldi. Bu durum, ekonominin önümüzde 18 aylık dönemde resesyona girebileceğinin habercisi olarak görülüyor.

Son haftalarda ABD ile Çin arasındaki ticaret ilişkilerinin kötüleşmesi ve büyümenin yavaşladığına ilişkin işaretlerle daha da güçlenen bu beklenti, zayıf çıkan Almanya ve Çin verilerinden de destek buldu. Getiri eğrisinin terse dönmesi olarak adlandırılan bu durum, ABD Başkanı Donald Trump'ı öfkelendirdi ve Trump, Fed Başkanı Jerome Powell'ı "budala" olarak niteledi.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. dinamik piyasalar başkanı Nader Naeimi, "Küresel resesyona yöneldik ve merkez bankaları bunu önleyebilmek için yeterli cephaneye sahip değil" dedi ve "Ticaret savaşından kaynaklanan şok, merkez bankalarının yaptıklarının etkilerini gideriyor ve bu durum getiri eğrisinin terse dönmesinden gelen sinyallerin bazıları" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin 30 yıl vadeli tahvillerinin faizi, dün 15 baz puan kadar düştükten sonra Perşembe günü 3 baz puan gerileyerek Asya seansında yüzde 1.9883 seviyesine geriledi.

New York seansında dün kısa süreliğine görülen 2-10 yıllık getiri eğrisinin tersine dönmesi Asya seansında tekrar gerçekleşti. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan kadar düşerek yüzde 1.5573 seviyesine geldi ve yüzde 1.5609'daki iki yıl vadeli tahvil faizinin altına indi.

Goldman Sachs Group Inc.baş küresel faiz stratejisti Praveen Korapaty, kötü Avrupa ve Çin verilerinin küresel tahvil rallisini tetiklediğini söyledi.

Diğer bir yakından izlenen resesyon göstergesi, 3 ay vadeli bono ve 10 yıl vadeli tahvil faiz farkı, Mart ayında tersine döndü ve şimdiye dek büyük ölçüde negatif kaldı ve Fed'in faiz indirimlerine başlaması ile birlikte eğrinin dikleşmesini bekleyen yatırımcıları şaşırttı. Tahvillere yönelik küresel alım dalgası, İngiltere'de de 2-10 yıllık getiri eğrisini tersine çevirdi.