Advertisement

Asya hisse senetleri Çin'den gelen pozitif verilerin ek teşvik ihtimaline yönelik şüpheleri artırmasının ardından dalgalı seyretti. ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yükseldi ve dolar çekildi.

Japonya hisseleri sınırlı yükselirken Hong Kong ve Şanghay hisseleri kazançlar ve kayıplar arasında dalgalandı. Avustralya hisse senetleri düştü ve Kore hisseleri fazla değişmedi. Avrupa vadelileri cansız bir açılışın sinyalini verirken ABD vadelileri yükseldi. Çin büyüme rakamları, sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri beklentilerin üzerinde geldi. Çin 10 yıllıklarının faizi Kasım'dan beri en yüksek seviyesine tırmandı. Önceki işlemlerde, Nasdaq 100 Endeksi tüm zamanların zirvesinin sadece yüzde 0.1 altında kapandı.

Çin ekonomisi politika yapıcıların büyümeyi sürdürmek için teşvik önlemlerini artırmasıyla yılın ilk üç aylık döneminde beklenmedik şekilde güçlü seyretti. Çin ekonomisindeki istikrar, vergi indirimleri ve destekleyici para politikası gibi büyüme yanlısı politikaların etkili olduğunu işaret ediyor. Traderlar aynı zamanda algının yukarı yönlü olduğu şirket karlarını da değerlendiriyor.

Commerzbank AG kıdemli gelişen piyasalar ekonomisti Hao Zhou, “Son dönemdeki makul veriler değerlendirildiğinde Çin Merkez Bankası'nın şimdilik ek genişlemeci önlemlerden geri durması ve bekleyip mevcut politikanın ekonomiye istikrar kazandırmak için yeterli olup olmadığını görmesi mantıklı. Dolayısıyla zorunlu karşılık oranlarında daha fazla indirim şimdilik fazla mümkün değil.” dedi.

Petrol, ham petrol stoklarında sürpriz düşüşü işaret eden verinin ardından tırmandı. Yeni Zelanda Doları enflasyonun tahminlerden fazla yavaşlamasının ardından geriledi. Avustralya Doları Çin verilerinin ardından yükseldi.

Hisse senetleri

Topix Endeksi, Tokyo saatiyle 15:00'te yüzde 0.3 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi fazla değişmedi.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.1 yükseldi. Dayanak endeks Salı günü yüzde 0.1'in altında yükseliş kaydetmişi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 arttı.

Döviz

Yen dolar karşısında 111.99 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan dolar karşısında 6.6943'ten alıcı buldu.
Yeni Zelanda Doları yüzde 0.3 değer kaybederek 67.43 ABD Centi'ne geriledi. Avustralya Doları yüzde 0.3 yükselerek 71.99 ABD Centi'nden alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.3 artıda 1.1309'dan işlem gördü.
Sterlin/dolar paritesi yüzde 0.1 yükselerek 1.3061'e yükseldi.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan yükselerek yüzde 2.60'a geldi.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 3 bp yükselerek yüzde 1.96 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.8 tırmanarak 64.54 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 1,278.69 dolar oldu.