Advertisement

ABD ile Avrupa hisse senedi vadelileri, yatırımcıların Çin ekonomik verilerini değerlendirmesiyle Perşembe günkü işlemlerde Asya hisseleriyle birlikte geriledi. Veriler, pandeminin ardından ekonomik toparlanmanın engebeli bir yıl izleyeceğini işaret ediyor. Dolar önemli paralar karşısında yükseldi.

Çin hisse senetleri yüzde 2 civarında düşüş kaydetti. Japonya, Güney Kore, Hong Kong ve Avustralya hisseleri de geriledi. S&P 500 Endeks vadelileri, koronavirüs aşı sürecinde ilerleme kaydedildiğine ilişkin sinyallerin etkisiyle pozitif geçen Çarşamba gününün ardından düştü. Twitter Inc. hisseleri ABD'de siyasetçi ve iş dünyası liderlerinin hesaplarının hacklenmesinin ardından seans sonrası işlemlerde değer kaybetti. Ham petrol fiyatları azaldı. ABD Hazine tahvilleri yükseldi. Tayland Bahtı gelişen piyasa paralarındaki düşüşe öncülük etti.

Çin ekonomisi ikinci çeyrekte büyümeye döndü. Perakende satışlar Haziran'da azalmaya devam etti ve beklentinin altında kalarak güvenin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi.

Bank of America Corp Çin ekonomisti Helen Qiao, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta “Sorun şu ki bu hala düzensiz. Dünya hala çok derin bir resesyonla mücadele ederken Çin'in sağlam bir zemine bastığını düşünmek zor.” dedi.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günkü politika kararı öncesinde dolar karşısında değer kaybetti. ABD Başkanı Christine Lagarde toplantının ardından internet üzerinden bir basın toplantısı gerçekleştirecek. Bankanın tahvil alım programını koruması bekleniyor ancak Lagarde mevcut destek seviyesinin yeterli olup olmayacağına ilişkin sorularla karşı karşıya kalabilir.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 06:47'de yüzde 0.5 düştü. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 0.9 yükseldi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.7 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.2 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.2 azaldı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9 geriledi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.9 düştü.

Döviz

Yen dolar karşısında 106.95 seviyesinde fazla değişmedi.
Offshore yuan yüzde 0.2 ekside 6.9970'ten işlem gördü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 ekside 1.1401'den alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli tahvillerin faizi yüzde 0.62'ye indi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 1 bp artarak yüzde 0.88 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.9 düşüşle varili 40.83 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.1 değer kaybederek onsu 1,808.28 dolar oldu.