Advertisement

ABD hisse senetleri, Fed'in kriz seviyesi politikalarını devam ettirmeye yönelik taahhüdünü işaret etmesinin ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ile birlikte dalgalandı. Dolar düşerken, ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

Gösterge Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, ABD merkez bankası gösterge faizi değiştirmeyerek sıfır seviyesi yakınında tutarken ve faizin 2022 yılı boyunca sıfır seviyesi yakınında kalacağı tahmininde bulunurken, pandeminin ekonomi için halen kaydadeğer bir risk olarak kaldığı uyarısında bulunmasının ardından dalgalı bir seyir izleyerek önceki kapanış seviyesi yakınında kaldı ve Nasdaq 100 Endeksi rekor zirvesine doğru yöneldi. ABD Hazine tahvil getiri eğrisi, merkez bankasının mevcut tahvil alım hızını en azından devam ettireceğini açıklamasının ardından keskin bir şekilde dikleşti

Schwab Center for Financial Research baş sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Kathy Jones, "Mesaj şu; Fed beklemede, bunun değişmesini bekleme," dedi ve "İnsanların kullandığı taktik, 'Fed ne alıyorsa onu al, arkanda Fed var'. Bu halen izleyeceğiniz taktik" değerlendirmesinde bulundu.

ABD hisse senetleri, merkez bankası varlık alımları ve daha önce benzeri görülmemiş büyüklükteki teşviklerin risk varlıkları için talebi güçlendirmesi ile birlikte, Mart ayında gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 40 yükseldi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin "kesinlikle" ilave mali teşviğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

Altın fiyatları, Fed'in koronavirüs pandemisinden kaynaklanan ekonomik zorlukları aşmak için varlık alımlarını ve daha önce benzeri görülmemiş büyüklükteki teşvikleri sürdüreceğini işaret etmesinin ardından sıçrama yaptı. Spot altın, ABD merkez bankasının mevcut varlık alım hızını sürdüreceğini ve faizleri 2022 yılında da düşük tutacağını taahhüt etmesi ile yüzde 0.9 kadar yükseldi.

Bank of America Corp.'un baş ABD hisse senedi stratejisti Savita Subramanian, "Hisse senetleri, Fed'den gelen trilyonlarca dolarlık ekonomik teşviğin nihai faydalanıcısı olabilir," dedi ve "Gidecek yer arayan likidite FABG hisselerini (Facebook Inc., Amazon.com Inc., Netflix Inc. ve Google'ın sahibi Alphabet Inc.) ve onların teknoloji odaklı benzerlerini destekliyor" dedi.

Ancak ekonomik toparlanmaya yönelik herhangi bir pürüzün, ilave destek için fazla bir alanın olmadığı dönemlerde, piyasa kazançlarının hızla tersine dönmesine yol açma tehlikesi var. Ekonomik İşbirliği ve Kalkına Teşkilatı (OECD), pandeminin tüm dünyada ekonomileri sarsmakta olduğunu ve politika yapıcıların işletmelere ve zor durumdaki insanlara sağladıkları destekleri geri çekme riskine giremeyecekleri uyarısında bulundu. ABD'nin salgın hastalıklardan sorumlu en üst düzey yetkilisi Anthony Fauci, salgının "en kötü kabus" olarak niteledi ve bu ölümcül hastalığın bitişinin henüz çok uzakta olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bu hafta izlenecek olaylar şöyle;

*Euro Bölgesi maliye bakanları Perşembe günü AB'nin toparlanma paketini ve Eurogrup başkanlık devir teslimi görüşmek üzere toplanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saati ile 14:48'de önceki kapanış seviyesi yakınlarındaydı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düştü.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.8 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.8 yükselerek 1.1392 seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak 107.21 seviyesine geldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan düşerek yüzde 0.79 seviyesine geriledi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek eksi yüzde 0.33 seviyesine indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 7 baz puan inerek yüzde 0.267 seviyesine düştü.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.3 yükselerek varil başına 39.44 dolara ulaştı.

*Altın yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 1,730.40 dolara çıktı.