Advertisement

(15:40'ta güncellendi)

Ülke tahvil faizleri Perşembe günü, yatırımcıların dünyanın en büyük ekonomisinde politika yapıcılarının güvercin tutumunu hazmetmeleri ile birlikte geri çekilirken, ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisseleri aşağı yönde hareket etti. Dolar, Çarşamba günkü kayıpların ardından yükseldi.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi dünkü, bu haftaki Fed toplantısı sonrası temkinli bir havanın piyasalara hakim olması ile birlikte düşüşünü sürdürdürken, Avrupa'da tahvil faizleri düştü ve altın değer kazandı. ABD'nin üç gösterge endeksinin vadeli kontratları, eczacılık devi Biogen'in bir Alzheimer ilacının testlerini durdurması sonrası sert düşmesi ile birlikte, açılışta aşağı yönü işaret etti. Stoxx Europe 600 Endeksi de, ulusal endekslerdeki karışık seyir ile birlikte geri çekildi. Asya hisse senetleri yükselerek trende ters hareket etti. Bölge endeksleri, Hong Kong hisselerindeki düşüşe karşın yükseldi. Japonya piyasası tatil nedeniyle kapalıydı.

ABD'de daha gevşek para politikası ilk bakışta riskli varlıklar için destekleyici görünürken, bu varlıkların çoğu 2019 yılında zaten güçlü yükselişler gösterdi ve güvercin bir Fed halihazırda fiyatlandı. Aynı zamanda, Fed'in güvercin tutumunun boyutu, büyüme görünümünün düşünülenden daha zayıf olabileceği endişelerini güçlendirdi. ABD Hazine tahvil faizleri, son haftalarda küresel büyümeye ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda zaten düşmüştü, şimdi ise bu oranlar bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmiş durumda.

Diğer taraftan, sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in üzerine Brexit anlaşması için çoğunluğu sağlama yönünde baskının artması ile birlikte güçlü bir düşüş gösterdi. May, Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere'nin AB'den çıkış tarihi olan 29 Mart'ı erteleme konusunda anlaşmazlık yaşıyor ve bu durum İngiltere'nin anlaşmasız Brexit riskini artırıyor. Norveç kronu, ülke merkez bankasının faiz artırımına gitmesinin ardından yükselirken, İsviçre Merkez Bankası faiz değişikliğine gitmedi.

Asya Döviz piyasalarında, yuan, Çin Merkez Bankası'nın günlük yuan fiksingini Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesinde belirlemesinin ardından kısa süreliğine yükseldi. Yeni Zelanda ve Avustralya dolarları, güçlü ekonomik verilerin etkisiyle değer kazandı. Hong Kong'un fiili merkez bankası, kurun dolar karşısında işlem bandının alt sınırına düşmesinin ardından Hong Kong doları alımı yaptı.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:36'da yüzde 0.4 ile iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düşerek son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 tırmanarak yaklaşık altı ayın en yükseğine çıktı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.3 yükselişle yedi ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 tırmandı ve son bir haftanın ilk yükselişini gerçekleştirdi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 ile iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.1389 seviyesine indi ve son bir haftada ilk kez düştü.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.3113 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 110.54 ile yaklaşık beş haftanın en yüksek seviyesini gördü ve yükselişini beşinci güne taşıdı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 2.51 ile 14 ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ile son iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 0.04 ile iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 1.083 seviyesinde kaldı.

Emtia

*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,315.96 dolar ile üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.8 ile yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek varil başına 59.74 dolara geriledi.

(15:40'ta güncellendi)