Advertisement

Asya hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde karışık bir seyir izlerken, Hong Kong hisseleri ABD - Çin ilişkilerindeki bozulmanın etkisiyle sert düştü. Diğer bazı piyasalar ise istikrarını korudu.

Hang Seng Endeksi küresel gerginliğin arttığı Mart ayındaki düşük seviyelere yaklaştı. Offshore yuan ABD'nin artık Hong Kong'un siyasi olarak bağımsız olmadığını tasdik etmesinin ardından geriledi. Güney Kore Wonu merkez bankasının faiz indirmesinin ve ihtiyaç halinde tahvil alımlarında faal olacağını açıklamasının ardından düştü. Tokyo hisseleri son kazançlarını genişletti. ABD hisse vadelileri düştü.

S&P 500 Endeksi Çarşamba günü 12 haftanın zirvesine tırmanarak kilit önemdeki teknik seviyelerin üzerinde tutundu. Yonga üreticileri Micron Technologies'in karının tahminleri aşacağını belirtmesi sonrasında tırmandı.

Ekonomi cephesindeki cesaretlendirici gelişmelere tepki veren yatırımcılar, Pekin'in Hong Kong'a yönelik yeni yasasından dolayı doğabilecek olası yaptırımlar da dahil olmak üzere ABD - Çin gerginliğini yakından takip ediyor.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ABD ekonomisinin halihazırda dibi görmüş olabileceğini söyledi. Avustralya merkez bankası başkanı ülkenin ekonomik daralmasının ilk düşünüldüğü kadar şiddetli olmayabileceğini belirtti.

JPMorgan Asset Management baş küresel stratejisti David Kelly, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta "Eninde sonunda bir toparlanma olacak ancak dürüst olmak gerekirse bence analistler şirket karlarıyla ilgili olarak hala aşırı iyimser. Karlarda yatırımcıların beklediğinden çok daha derin bir düşüş görmek üzereyiz ve bu durum hisse senedi piyasasını biraz kırılgan hale getiriyor." dedi.

Çin'de günlük yuan fiksingi bazı tahmincilerin beklediğinden daha güçlü oldu. Yine de offshore yuan, hükümetin ABD'nin cezalandırıcı yeni önlemleri karşısında zayıf kura izin vereceği yönündeki spekülasyon nedeniyle rekor düşük seviyeyi test etmeyi sürdürdü.

Petrolün varili, ABD'de bir sektör raporunun arz fazlasına ilişkin yeni endişeler ortaya çıkarmasının ardından 32 doların altına geriledi.

* ABD'de Perşenbe günü 23 Mayıs haftası için işsizlik haklarından yararlanma başvuruları açıklanacak.
* Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü sanal bir tartışmaya katılacak.
* Euro Bölgesi'nde Cuma günü Mayıs ayı tüketici enflasyonu açıklanacak. Aylık verinin yüzde 0.4'ten yüzde 0.1'e düşmesi bekleniyor.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:22'de yüzde 0.2 düştü. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 1.5 yükseldi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.6 tırmandı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.8 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 azaldı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.3 geriledi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1 yükseldi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.5 yükseldi.

Döviz

Yen dolar karşısında 107.78'den işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.1 düşüşle 7.1857'den alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1007 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.68'de yatay seyretti.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi yüzde 0.88'de tutundu.

Emtia

WTI petrolü yüzde 4 düşüşle varili 31.49 dolar oldu.
Altın yüzde 0.4 artıda onsu 1,716 dolardan işlem gördü.