Advertisement

Asya hisse senetleri yatırımcıların jeopolitik riskleri değerlendirmesi ile karışık bir seyir izlerken ABD hisse vadeli kontratları yükseldi. Petrol ABD'nin İran'a yaptırım planladığının belirtilmesiyle tırmandı.

Sydney hisse senetleri düştü, Tokyo ve Şanghay hisseleri fazla değişmedi. Hong Kong hisseleri yükseldi. Avrupa hisse vadelileri yatay seyretti. S&P 500 Endeks vadelileri, endeksin Cuma günü tüm zamanların zirvesinden gerilemesinin ardından yükseldi. Yen ve Çin dışında işlem gören yuan sabit kaldı. ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.05'te fazla değişmedi. Türk Lirası, yinelenen İstanbul belediye seçimlerinde muhalefet adayı Ekrem İmamoğlu'nun farkla galip gelmesinin ardından sıçradı. Avustralya Doları merkez bankası başkanının parasal genişlemeyle elde edilebileceklerin sınırının bulunduğunu söylemesi sonrasında yükseldi.

Yatırımcılar, büyük merkez bankalarının güvercin dönüşü ve ABD ile Çin arasında süregelen ticaret gerginliğinin yanında Orta Doğu'nun durumunu da değerlendiriyor. Fed Başkanı Jerome Powell Salı günü konuşacak, hafta sonuna doğru ise dikkatler Japonya'da G – 20 zirvesindeki Trump – Xi görüşmesinde olacak.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari Cuma günü faizlerde Haziran toplantısı için 50 baz puan indirim çağrısında bulunduğunu söyledi. Fed Başkan Yardımcısı Richad Clarida faiz indirimi için ortamın yakın zamanda daha güçlü hale geldiğini ifade etti.

Eastspring Investments Ltd. stratejisi Mary Nicola, Bloomberg Television ile Hong Kong'da gerçekleştirdiği mülakatta “Piyasa üç faiz indirimi konusunda fazlaca iyimser olabilir. Bir, belki iki indirim olabilir, ancak ABD tüketicisi görece iyi durumdayken Fed'in bir faiz indirimi döngüsüne girdiğini görmek zor. Hayal kırıklığı olabilir.” dedi.

ABD İran için daha fazla yaptırım planlıyor. Diğer yandan Trump, ülkenin hiçbir zaman nükleer silahlara sahip olmaması için İranlı liderlerle “önkoşulsuz” bir şekilde müzakere etme konusunda istekli.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadeli kontratları Londra saatiyle 06:05'te yüzde 0.3 yükseldi. Dayanak endeks Cuma günü yüzde 0.1 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
Euro Stoxx 50 vadelileri fazla değişmedi.

Döviz

Yen dolar karşısında yüzde 0.1 artıda 107.44 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.1 düşüşle 6.8733'ten alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 1 yükselişle 1.1377'ye geldi.
Avustralya Doları yüzde 0.4 artarak 69.56 ABD Centi'nden alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de işlem gören 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.05'te fazla değişmedi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 2 baz puan artarak yüzde 1.30 oldu.

Emtia

WTI petrolü yüzde 0.7 değer kazanarak varil başına 57.83 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.2 yükselişle onsu 1,402.44 dolardan alıcı buldu.