Advertisement

Asya hisse senetleri yatırımcılar ABD – Çin ticaret cephesinden gelecek yeni gelişmeleri beklerken haftaya cansız bir başlangıç yaptı. Sterlin muhafazakarların Brexit'i destekleme taahhüdüyle güç kazandı.

Japonyas hisse senetleri fazla değişmezken Hong Kong hisseleri, şehirde süregelen huzursuzluğun etkisiyle geçen haftaki düşüşüne rağmen güçlü performans gösterdi. Avustralya ve Güney Kore hisseleri geriledi. ABD hisse vadelileri S&P 500 Endeksi'nin kazançlarının altıncı haftasında Cuma günü rekor tazelemesinin ardından yatay seyretti. Gösterge endeks iki yılın en uzun yükseliş serisini kaydetti. ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 1.82 civarında fazla değişmedi. Yuan geriledi ve Çin hisseleri bazı borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi sonrasında yükseldi.

Beyaz Saray'ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow'un ABD – Çin görüşmelerinin son aşamasına yaklaştığı yönündeki yorumu Cuma günü piyasaları desteklemişti. Çin Ticaret Bakanlığı'na göre iki tarafın müzakerecileri Cumartesi günü yapıcı görüşmelerde bulundu.

Kissinger Association başkan yardımcısı Robert Hormats, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Başkan Donald Trump'ın 15 Aralık'taki vergi tehdidine doğru ilerlerken piyasalar için gerçekten bir dönüm noktasındayız. Bu hızlı bir şekilde yapılmalı ya da işlerin Aralık ortasında kötüye gitme ihtimali artar ve piyasalar bozulur.” dedi.

Çin Merkez Bankası (PBOC) kısa vadeli kredilerde borçlanma maliyetlerini 2015 yılından beri ilk kez indirdi ve finansal sisteme 26 milyar dolar verdi.

Enerji tarafında, Suudi Arabistan Aramco için Veliaht Prens Mohammed bin Salman'ın istediği 2 trilyon doların altında bir değerleme hedefi belirledi ve satış miktarını azalttı.

Küresel Piyasalar

Topix Endeksi Tokyo saatiyle 15:00'te yüzde 0.2 yükselişle kapandı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1 yükseldi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 arttı.
Euro Stoxx 50 Endeksi yüzde 0.1'den az geriledi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 tırmandı.

Döviz

Yen dolar karşısında 108.83'te fazla değişmedi.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.1 düşüşle 7.0127'den alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
Euro/Dolar paritesi 1.1061 dolara yükseldi.
Sterlin yüzde 0.2 yükselişle 1.2926'dan alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 1.82'de fazla değişmedi.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi yüzde 1.17'de sabit kaldı.

Emtia

WTI petrolü varili 57.77 dolarda sabit kaldı.
Altın yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,465.28 dolardan işlem gördü.