Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, ABD ile Çin arasındaki kısmi ticaret anlaşmasının yeni yıla girerken yatırımcılar için temel risklerden birinin hafifleyeceğine ilişkin umutları artırmasının etkisi ile yükseldi. ABD Hazine tahvilleri düştü. Dolar ise G-10 ülkelerinin paraları karşısında, ABD-Çin kısmi anlaşması sonrası yüzde 0.1 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, madencilik ve finans kesimi hisselerinin öncülüğünde yükselişini dördüncü güne taşıdı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan önemli endeksler arasına katıldı. ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratı, Cuma günkü Washington'ın mevcut tarifeleri azaltmasını ve Pekin'in ABD tarım ürünlerini daha fazla satın almasını içeren ancak birçok detaya henüz yer vermeyen kısmi ticaret anlaşması ile birlikte yukarı yönde hareket etti.

Asya'da işlem gören hisse senetleri karışık seyrederken, offshore yuan Çin'de sanayi üretimi ve perakende satışların her ikisinin birden beklenenden daha iyi çıktığını gösteren veriler sonrası güç kazandı. Sterlin, geçen haftaki seçimlerden çıkan sonucun Parlamento'daki Brexit kilitlenmesinin aşılmasını sağlayacağı iyimserliği ile yükselişini ikinci güne taşıdı. Avrupa tahvillerinin önemli kısmı değer kaybetti. Ancak İngiliz para birimi, ülkede imalat sektörünün yedi yılı aşkın sürenin en kötü performansını göstermesinina rdından kazancının bir kısmını geri verdi.

ABD-Çin arasındaki ticaret anlaşmasının önemli sonuçlarından biri Çin ürünlerine 15 Aralık'ta başlayacak olan tarife artışından vazgeçilmesiydi. Piyasalar bu karara ilişkin beklentiler üzerinde çok fazla durmuştu, ancak kararın açıklanması pek fazla etkili olmadı. Zira anlaşmaya ilişkin detaylar piyasalarda yetersiz bulundu. Çin'in daha fazla Amerikan tarım ürünü alacağına ilişkin taahhüdünü nasıl yerine getireceği ve ABD'nin Eylül ayında planlanan tarife artışından geri adım atacağına ilişkin taahhüdünü ne kadar çabuk uygulayacağı henüz açık değil.

Çin'in Almanya'ya Huawei Technologies Co.'yu 5G kablosuz ekipmanların tedarikçisi olarak dışarıda tutarsa misillemede bulunacağı tehdidinde bulunması, ticaret geriliminin ABD dışında başka yerlerde de yüksek kalacağını gösteriyor.

Concord Financial Group İdari ortağı Ephie Coumanakos, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Ticaret anlaşmasının ilk fazında yer verilen kararlara uyulup uyulmadığını görmek haftalar ve aylar alabilir," dedi ve "Detayların tümünü bilmiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, petrol üç ayın en yüksek seviyesi yakınında seyrederken, altın yatay bir seyir izledi. Türk Lirası dolar karşısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olası ABD yaptırımlarına misillemede bulunulacağını açıklamasının ardından son iki ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

RBC Capital Markets küresel makro stratejisti Peter Schaffrik ise, Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada, "Ticaret anlaşması şimdilik gerilimi azaltacak," dedi ve "Ancak bu tüm sorunların geride bırakıldığı anlamına gelmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Japonya Merkez Bankası politika kararını Perşembe günü açıklayacak.
*İngiltere Merkez Bankası da politika toplantısını Perşembe günü gerçekleştirecek.
*Aralarında Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve New York Fed Başkanı John Williams'ın bulunduğu Fed yetkilileri bu hafta konuşma yapacak.
*ABD'de revize GSYH verileri Cuma günü açıklanacak.
*ABD'de Cuma günü, hisse senedi endeks vadeli kontratlarının, hisse senedi endeks opsiyonlarının, hisse senedi opsiyonlarının ve tekli hisse senedi vadelilerinin vadesinin aynı güne denk gelmesi ile oluşan "quadruple witching" durumu meydana gelecek. Bu nedenle Cuma günü işlem hacminin özellikle seansın son bir saatinde artış göstermesi beleniyor.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı Londra saati ile 09:27'de yüzde 0.3 yukarıdaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi fazla değişmedi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1132 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.335 seviyesine ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 109.46 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 1.84'e ulaştı.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan tırmanarak yüzde 1.63 seviyesine yükseldi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek eksi yüzde 0.30 seviyesine indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 0.775 seviyesini gördü.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek eksi yüzde 0.011 seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 yükselerek varil başına 60.13 dolara çıktı.
*Demir cevheri yüzde 0.4 düşerek ton başına 92.53 dolara indi.
*Altın fazla değişmeyerek ons başına 1,476.52 dolar civarında seyretti.