Advertisement

(15:45'te güncellendi)

Hisse senetleri, Çin'den Avrupa'ya, güçlü gelen ekonomik verilerin ve dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında ticaret anlaşmasının imzalanabileceğine ilişkin iyimserliğin yatırımcıları riskli varlıklara yöneltmesi ile birlikte küresel bazda değer kazanırken, tahviller geri çekildi. Euro son yedi seansta ilk kez değer kazandı.

ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket ederken, Stoxx Europe 600 Endeksi, İtalya'dan Almanya'ya, ekonomik verilerin Euro Bölgesi büyüme görünümüne ilişkin endişeleri azaltmasının ardından, madencilik sektörü hisseleri öncülüğünde yükseldi. Asya'da, hisse senetleri gösterge endeksi, Çin'de beklenenden daha iyi çıkan hizmet sektörü verisi ve Financial Times'ın ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin olumlu haberinin ardından yeni bir altı aylık zirve daha yaptı. ABD Hazine tahvilleri ve Avrupa devlet tahvilleri düştü ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir haftayı aşkın süre sonra tekrar sıfır seviyesinin üzerine tırmandı.

İngiltere'de, sterlin, Başbakan Theresa May'in Brexit konusundaki kilitlenmeyi açabilmek için partiler üstü bir yaklaşım açıklaması sonrası değer kazandı. Bloomberg Emtia Endeksi, demir cevheri fiyatlarının Brezilya'nın arzına ilişkin endişelere bağlı olarak yükselmesinin desteği ile yukarı yönde hareket etti.

Yatırımcılar, küresel büyümeye ilişkin son dönemdeki iç açıcı olmayan ekonomik verilerden olumsuz etkilenen hisse senetlerinde görülen ralliyi sürdürebilmek için yeni katalizörler arıyor. Gündemin üst sıralarında, Çin ekonomisindeki olumlu gelişmeler, ticaret savaşının bitme olasılığı ve daha yumuşak bir Brexit'im kapısını açabilecek hareketler yer alıyor. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ticaret görüşmelerine katılmak üzere Washington'a giderken, Theresa May, Brexit konusunda en büyük rakibi İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in desteğini arıyor.

Diğer taraftan, petrol New York'ta, OPEC'in üretiminde süren gerilemenin küresel piyasaların sıkışmakta olduğunu işaret etmesi ile birlikte değer kazandı. MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yükselişini beşinci güne taşıdı ve sekiz ayın zirvesini gördü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Hindistan Merkez Bankası Perşembe günü politika toplantısını gerçekleştirecek.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin, son verilerin analistlerin beklentilerinden farklı çıkması ile birlikte, son üç ayın ortalaması olan 186,000 artışa yakın, 180,000 artması bekleniyor. İşsizlik oranının yüzde 3.8'de kalması ve saatlik ücretlerin güçlü artması öngörülüyor.

*ABD'de Çarşamba günü hizmet ve bileşik satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Euırope 600 Endeksi New York saati ile 07:24'te yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 tırmandı.
*İtalya'da FTSE MIB Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8'lik bir çıkış gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.8 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 ile iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.1250 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 111.50 seviyesine indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 2.52'ye çıktı.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan yükselerek yüzde 2.33 seviyesine ulaştı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek sıfır seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 yükselerek varil başına 62.71 dolara çıktı.
*Demir cevheri yüzde 3.7 ile sekiz haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek ton başına 91.00 dolar çıktı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.9 değer kazanarak ton başına 6,483 dolara yükseldi.

(15:45'te güncellendi)