Advertisement

(13:05'te güncellendi)

Avrupa ve Asya'da işlem gören hisse senetleri, Çin dışında vakaların artması ile birlikte, koronavirüsün etkilerine ilişkin endişelerin yeniden güçlenmesi sonrası düşerken, ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti. ABD Hazine tahvilleri ve altın değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, madencilik ve enerji hisselerinin öncülüğünde geriledi. ABD'nin 3 temel endeks vadeli kontratı aşağı yönde açılışı işaret ederken, Kore ve Hong Kong'da hisseleri yüzde 1'in üzerinde kayıplar yaşadı. ABD Hazine tahvilleri yükseldi ve bunun sonucu 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Eylül ayından bu yana ilk kez 1.5 seviyesinin altına indi. Altın yükseldi.

Düşüşler, Avustralya ve Japonya'da açıklanan imalat sektörü verilerinin yavaşlayan ekonomik büyüme endişeleri artırması ile birlikte gelirken, zayıf çıkan Güney Kore ihracat verisi para birimi won üzerinde baskı oluşturdu. Euro, Euro Bölgesi'nde ekonomik faaliyetin beklenmedik bir şekilde hızlandığını gösteren veri sonrası güçlendi.

Yatırımcılar bu hafta, Çin dışında görülen vaka sayısındaki artış ve bazı önemli şirketlerden gelen virüsün işleri üzerindeki potansiyel etkilerine ilişkin uyarılar ile birlikte alarm durumuna geçti. Bu durum güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırdı ve küresel hisse senetlerinin bu ayın başlarında rekor zirveye tırmanmasını sağlayan yükselişler için tehdit oluşturdu. Japonya'da karantinaya alınan yolcu gemisinden Avustralya'ya tahliye edilen iki kişide koronavirüse rastlandı ve Güney Kore'de vaka sayısı 1.5 kat artarak 156'ya çıktı.

Sydney'de State Street Global Advisors yatırım çözümleri grubu baş yatırım yetkilisi Dan Farley, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, virüsün etkisini işaret ederek, "Önümüzde uzun bir yol olabilir," dedi ve "Bunun kolaylıkla çözülebilecek bir sorun olmadığını akılda tutmalıyız ve bir dizi farklı sektörde tüketici talebi üzerine etkisi izlememiz gereken bir faktör olacak" değerlensirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, ham petrol New York'ta, ABD'de ihracatın sert artması ve iç stoklardaki dramatik düşüş ile birlikte yükseldi. Yen değer kazandı ve 2017'den beri en büyük iki günlük kaybının bir kısmını geri aldı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kâr sezonu devam ediyor. Deere & Co. Cuma günü finansallarını açıklayacak.
*Euro Bölgesi'nde Cuma günü enflasyon verileri açıklanacak.
*G-20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları 22-23 Şubat'ta Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde bir araya gelecek. Gündemin en önemli maddesinin koronavirüs tehdidine karşı büyümeyi destekleme çabaları olacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:22'de yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu.
*Standard & Poor's 500 (S&/P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 geriledi.
*Nasdaq 100 vadelileri yüzde 0.6 düştü.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 kaybetti.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.0815'e çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.2918'e ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 111.75 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 1.48'e indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az inerek eksi yüzde 0.45 seviyesine düştü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.574 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.2 kayıpla varil başına 53.23 dolara indi.
*Altın yüzde 0.9 yükselerek 1,633.36 dolar seviyesine ulaştı.

(13:05'te güncellendi)