Advertisement

(14:15'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa'da işlem gören hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini şirket karlarına ve dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'in Kasım ayında ticaret konusunda anlaşmaya varıp varmayacağına çevirmesi ile birlikte dalgalı bir seyir izledi. ABD Hazine tahvilleri yükseldi ve sterlin geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, enerji şirketlerindeki kazançların seyahat ve hanehalkı malları şirketlerinin hisselerine gelen satışlara ağır basmasının ardından kayıplarını geri aldı. Avrupa bölgesi şirketlerinin karları karışıktı. İsviçre bankası UBS'in karı tahminlerden iyi çıkarken, banka 4. çeyrekte bir birimini yeniden yapılandırmak için 100 milyon dolar ayıracağını duyurdu. İlaç üreticisi Novartis kar tahminini bu yıl üçüncü kez artırdı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, spot endeksin Pazartesi günü 3,000 puanın üzerinde kapanması ve rekor seviyenin sadece yüzde 1 uzağında bulunmasının ardından fazla değişmedi.

Sterlin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Brexit anlaşma taslağını Parlamento'da oylamaya sunmaya hazırlanması ile birlikte dalgalı seyretti. Ham petrol, altın ve gelişen piyasa hisseleri hep birlikte yükseldi. Avrupa ve ABD devlet tahvilleri değer kazandı.

Piyasalar şirket kar açıklamaları açısından oldukça yoğun bir hafta hafta geçiriyor. Aralarında Salı günkü McDonald’s ve Procter & Gamble ve Çarşamba günkü Microsoft ve Caterpillar olmak üzere, S&P 500 Endeksi'ndeki şirketlerin beşte bir bu hafta karlarını açıklayacak. Şirket karları şimdiye dek genel olarak yukarı yönde sürpriz yaptı ve bu durum şirketlerin yavaşlayan büyüme ve ticaret savaşı ortamında iyi bir performans gösterdiği yönünde yatırımcıların ikna olmasına neden oldu. Öte yandan, analistler, dünyanın önde gelen ekonomileri arasında korumacı politikalardan kaynaklanan anlaşmazlığın etkilerinin görülmeye devam etmesi ile birlikte gelecek yıl için tahminlerini düşürüyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in müzakerelerin ilerlemekte olduğunu kaydettiğini ve Amerika'dan daha fazla tarım ürünü almaya başladığını söyleyerek gelecek ay ticaret anlaşmasına varılabileceği umutlarını artırdı.

McKenna Macro stratejisti Greg McKenna, müşteriler için hazırladığı notta, "Geçen yılın güçlü fiyat düşüşleri halen akıllarda tazeyken, Noel'e doğru, görünüm hakkında halen kalan bazı endişeler var," dedi ve "Ancak şirket karları şimdiye dek kötü değil ya da şöyle söylemeliyim, düşünülenden çok kötü değil. Ve halen kenarda bekleyen çok fazla nakit var ve tahvil faizlerindeki yükseliş hisse senetlerini ılımlı bir şekilde destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında Amazon.com, Microsoft, Daimler, Kia Motors, McDonald’s, Procter & Gamble ve Caterpillar yer alıyor.
*Avrupa Merkez Bankası ve Endonezya Merkez Bankası Perşembe günü politika kararlarını açıklayacak.
*ABD'de Şirket ekipmanları için fabrika siparişleri Eylül ayında sermaye yatırımlarının gücü hakkında bir fikir verecek. Veriler, Çin ve diğer ülkelerin mallarına uygulanan gümrük tarifelerinin yatırım kararlarını ne ölçüde etkilediğini gösterecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 06:23'te önceki kapanış seviyeleri yakınındaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi fazla değişmedi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1143 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 1.2948 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında fazla değişmeyerek 108.57 seviyesinde kaldı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 1.78 seviyesine geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.37 seviyesine düştü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşüşle yüzde 0.73 seviyesine indi.

Emtia

*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,488 dolara çıktı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 yükselerek varil başına 53.47 dolara ulaştı.

(14:15'te güncellendi)