Advertisement

ABD ve Avrupa hisse senedi vadelileri, Asya hisseleriyle birlikte yükseldi. Yatırımcılar koronavirüs salgınının olası ekonomik etkilerini değerlendiriyor.

Hong Kong, Seul ve Sydney hisseleri yükseldi, Çin hisseleri kazançlarını altıncı güne taşıdı. Japonya'da finans piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak. ABD'de risk iştahının artmasıyla birlikte S&P 500 Endeksi Pazartesi günü rekor tazeledi. Endeksteki çoğu sektör yükseldi. Çin dışında işlem gören yuan kazançlarını korudu. Yen fazla değişmedi. Petrol New York'taki işlemlerde bir yılın düşüğüne gerilemesinin ardından kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Yatırımcılar, koronavirüs kaynaklı ölümlerin bini aşarak SARS salgınını geçmesine karşın bulaşma hızının sabitlenip sabitlenmediğine bakıyorlar. Bir tahmine göre salgından kaynaklı ölüm oranı yüzde 1 civarında seyrediyor. Dikkatler şirket karlarına döndü; yatırımcılar şirketlerin virüsün faaliyetleri üzerindeki olası etkilerine ilişkin değerlendirmelerini bekliyor. Alibaba Group Holding Ltd., Credit Suisse Group AG ve Nestle SA gibi şirketler bu hafta bilanço açıklayacak.

Fed Başkanı Jerome Powell bu hafta Kongre'de ABD'li kanun yapıcılara konuşacak. Piyasalar ekonomi ve para politika üzerinde virüsün etkisinin olup olmadı konusuna dikkat edecek. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Pazartesi günü ABD ekonomisinin ve politikasının iyi bir noktada olduğunu söyledi.

Sydney'de Aviva Investors çoklu strateji biriminin yöneticisi Mark Robertson, “2020 boyunca beklediğimiz büyümenin virüs nedeniyle ertelenebileceği ya da beklediğimizden biraz daha güçsüz olabileceğini göz önünde bulundurmalıyız. Ancak devam eden para politikası desteği, özellikle geçen yılki, ticaret savaşları belirsizliğinin azalması hala destekleyici.” dedi.

Hisse senetleri

Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yerel saati le 13:15'te yüzde 1.3 yükseldi.
S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.9 arttı.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 arttı. Daha geniş ölçekli CSI 300 Endeksi yüzde 0.9 tırmandı.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.3 yükseldi. Dayanak endeks yüzde 0.7 arttı.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.7 yükseldi.
MSCI Japonya dışı Asya Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

Döviz

Yen dolar karşısında 109.89'dan işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.1 artıda 6.9780'den alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.0909 oldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 01. düştü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Pazartesi günü 1 baz puan azalarak yüzde 1.57 oldu. ABD tahvillerinde nakit işlemler Tokyo tatili nedeniyle Londra seansına kadar gerçekleşmeyecek.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 1 baz puan yükselişle yüzde 1.02 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 1.3 yükselişle 50.19 dolar oldu.
Altın yüzde 0.2 düşüşle onsu 1,568.76 dolar oldu.