Advertisement

(14:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların dikkatlerini koronavirüs vaka sayılarındaki artışa karşılık başkanlık seçimleri öncesi çıkma olasılığı azalan ABD'nin yeni mali teşvik paketine çevirmeleri ile birlikte düştü. Tahviller ve dolar değer kazandı.

Aralarında Lufthansa AG, Ryanair Holdings Plc ve IAG'nin bulunduğu hava yolu şirketleri, Avrupalı liderlerin hastaneye yatanların sayısının arttığı bir ortamda Kovid-19 salgınını kontrol altına almakta zorlanmaları ile birlikte en fazla kaybedenler arasında yer aldı. Stoxx Europe 600 Endeksi Haziran ayından bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi.

ABD Hazine tahvilleri ve Avrupa tahvilleri hafifçe yükseldi. Batı Teksas petrolü varil başına 40 doların üzerinde seyretti.

Yatırımcılar, Demokratların Cumhuriyetçiler ile kilitlenen müzakereleri yeniden başlatmak için hazırladıkları 2.4 trilyon dolarlık mali teşvik paketine ilişkin gelişmeleri izliyor, ancak Kazım ayındaki başkanlık seçimleri öncesi bu paketin onaylanma ihtimali düşük görünüyor. Ekonomik toparlanmada yavaşlama riski yeni teşvik paketinin çıkmaması ile birlikte artıyor ve Goldman Sachs Group Inc. ve JPMorgan Chase & Co. dördüncü çeyrek için ABD ekonomik büyüme tahminlerini aşağı çektiler.

New York'ta Jefferies LLC baş ekonomisti Aneta Markowska, "Faz 4 teşviğin çıkma ihtimali muhtemelen onaylanacak," dedi ve "Halen mümkün olmasına karşın, bu yıl çıkmama riski yüksek. Bu olmaksızın, ekonomi dördüncü çeyrekte büyük bir hız engeli ile karşılaşabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer bir raporda, Goldman Sachs, yatırımcıların ABD seçimlerinin piyasaları olumsuz etkileme riskini biraz abarttıklarını kaydediyor. Cumhuriyetçi yasa yapıcılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın iktidar devrini barışçı bir şekilde gerçekleştirmeyi taahhüt etmeyi reddetmesine karşın, Kasım'daki seçimler sonrası iktidar değişiminin sorunsuz olacağını taahhüt ettiler.

Diğer taraftan, Çin ülke tahvillerinin önemli bir endekse kabul edildi ve bu durum offshore yuana alım getirdi. Ancak yuandaki bu ralli daha sonra zayıfladı. Çin'de Evergrade tahvilleri, dünyanın en büyük borçlu şirketinin ülkenin finans sistemini sarsabilecek olası bir temerrüt ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmasının ardından sert düştü.

Piyasalarda Son Durum

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 06:00'da yüzde 0.2 aşağıdaydı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 düştü.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi fazla değişmedi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve bu haftanın kazancını yüzde 1.8'e genişletti.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1645 seviyelerine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.2729 seviyelerine geriledi.

*Japon yeni dolar karşısında fazla değişmeyerek 105.47 seviyelerinde kaldı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.66 seviyesine indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.52 seviyesine düştü.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan inerek yüzde 0.2 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 yükselerek varil başına 40.36 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.1 gerileyerek ons başına 1,865.65 dolara düştü.

(14:30'da güncellendi)